Topmanagers Philips verzilveren opties

Enkele topmanagers van Philips hebben afgelopen week op grote schaal aandelen in hun bedrijf verkocht. Koploper is financieel bestuurder J. Hommen die van 7 tot en met 12 februari via de verkoop van 170.000 aandelen ongeveer 3,4 miljoen euro verdiende.

Dit blijkt uit het register van de Stichting Toezicht Effectenverkeer (STE) waarin aandelentransacties van bestuurders worden bijgehouden.

Hommen zag een groot deel van zijn opties aflopen die hem het recht geven aandelen Philips te kopen. Tot 13 februari had hij de gelegenheid om 480.000 opties te verzilveren. Met behulp hiervan kon hij aandelen Philips kopen tegen een koers van 9,84 euro. In de afgelopen week was de werkelijke koers van het aandeel circa 30 euro. De resterende 310.000 aandelen (waarde op papier circa 6,2 miljoen euro) heeft Hommen nog in zijn bezit.

De bestuurders J. Whybrow en A. van der Poel deden respectievelijk 80.000 en 20.000 opties van de hand. De uitoefenprijs van deze opties lag hoger, rond de 17 euro. De Brit Whybrow verdiende met deze transactie ruim een miljoen euro, terwijl Van der Poel 300.000 euro incasseerde.

Ook binnen de groepsraad, één laag onder de raad van bestuur, maakten drie leden van hun optierechten gebruik. H. Barella, verantwoordelijk voor medische systemen, oefende op 11 februari zijn opties uit. De 60.000 opties leverden hem bijna 900.000 euro op. Bij D. Hamill, topman van de lichtdivisie, en T. Hooghiemstra (personeelsbeleid) gaat het om veel kleinere aantallen opties.

Philips en de centrale ondernemingsraad hebben momenteel onenigheid over de optieregeling die voor lagere managementniveaus van toepassing is. De ondernemingsraad eist instemmingsrecht. Het concern, dat eerder deze maand een recordverlies van 2,6 miljard euro bekendmaakte, weigert die te geven.