Speight krijgt levenslang voor staatsgreep in Fiji

George Speight, die medio 2000 een coup pleegde in Fiji waarbij hij leden van parlement en regering gijzelde, is veroordeeld tot levenslange gevangenisstraf wegens hoogverraad.

Aanvankelijk luidde het vonnis van Fiji's hoogste rechter Michael Scott ,,dood door ophanging''. President Josefa Iloilo, ooit door Speight in het zadel geholpen, zette de straf echter om in levenslang waardoor Speight zo'n tien jaar vast zal zitten.

De mislukte zakenman schokschouderde en huilde bij het horen van de doodstraf. Tot dat moment had hij zich gepresenteerd als de zelfbewuste, retorisch begaafde leider van de 'inheemse' Fijische meerderheid voor wie hij de coup zei te hebben gepleegd. Hij wilde een eind te maken aan hun ondergeschiktheid aan de volgens hem economische en politieke dominantie van de Indiase minderheid die 40 procent van de bevolking van 800.000 zielen uitmaakt. Honderd jaar geleden werden ze als landarbeiders door de Britse kolonisator van India naar de eilanden in de Grote Oceaan gebracht.

Veel Fijiërs geloven dat Speight alleen maar de nationalistische kaart speelde en de regering van de eerste Indiase premier 56 dagen in het parlementsgebouw vasthield om af te dwingen dat een mislukte zakelijke overeenkomst werd rechtgezet. Speight werd op het laatste moment gekozen als afgevaardigde van de top van de Fijische zakenwereld die de grootste `deal' in de geschiedenis van Fiji, ter waarde van twee miljard Fijidollar (één miljard euro), doorkruist zag door minister-president Mahendra Chaudhry. De gijzeling had diens annuleren van de verkoop van tropisch hardhout moeten terugdraaien.

Speight gaf toe schuldig te zijn aan verraad en volgens plaatselijke kranten ging bijna iedereen in Fiji er daarom van uit dat hij er met een lichte straf vanaf zou komen. De voormalige premier Sitiveni Rabuka pleegde in 1987 liefst twee coups als legerleider, maar kreeg gratie van de toenmalige president. Nu het vonnis veel oorspronkelijke Fijiërs tegenvalt, neemt de vrees toe voor hernieuwde onlusten. Sinds de coup van Speight zijn de spanningen tussen de twee bevolkingsgroepen hoog opgelopen en hebben veel Indiase Fijiërs het land verlaten.

Hoewel Speight werd gearresteerd, gebeurde in Fiji wel waar hij zei dat het hem om te doen was: er kwam een eind aan de gelijke behandeling van de `inheemse' bevolking en wat zei de vugali, de gasten, noemen. Daarvoor zorgde een protegé van Speight die sinds de coup premier is: Laisenia Qarase. Zijn kabinet bestaat, net als het leger, uitsluitend uit oorspronkelijke Fijiërs. Qarase probeert hun `bevoorrechting' wettelijk te regelen. Speight had daar in het parlement aan bij kunnen dragen. Hij werd gekozen bij verkiezingen vorig jaar, maar doordat hij in voorarrest zat kon hij zijn zetel niet opeisen.