Shakira

Niet eerder wist een zangeres uit Zuid-Amerika zo succesvol door te dringen tot Noord-Amerika als Shakira. De in Colombia geboren Shakira maakte op haar veertiende een eerste geflopte, maar zelf geschreven cd. Inmiddels is ze 25 en is haar nieuwste zelf geschreven cd, Laundry Service, een internationaal succes. Haar single Whenever, Wherever stond overal op nr. 1, ook in Nederland.

Het is jammer dat we kennis met haar maken via dit La Isla Bonita-achtige vakantie-liedje. Want op Laundry Service staan opwindender proeven van haar kunnen, zoals het wervelende Ready For The Good Times, waarin Shakira zich laat horen als een housediva met haar op haar tanden.

Shakira zingt af en toe in het Spaans en dat klinkt fel en op zijn plaats. Soms hebben haar liedjes teveel door het van Gloria Estefan bekende nerveuze getrommel van Zuid-Amerikaans trommels. Er klinkt zelfs een enkele panfluit maar Shakira kan heel goed zonder dit soort folkloristische elementen.

Ze kan grauwen als Alanis Morissette en soepel aanvuren als de vroege Madonna. Bovendien zorgde ze voor verzorgde arrangementen waarin de gladde synthesizers voldoende tegenwicht krijgen van kreetjes, blazers en haastige gitaarsolo's.

Shakira. Laundry Service (epic 498720)

    • Hester Carvalho