Roda krijgt mentale dreun

Drie dagen voor het UEFA-Cupduel tegen AC Milan heeft Roda JC opnieuw puntenverlies geleden. In Doetinchem verloor de ploeg van trainer Leekens zaterdag met 2-1 van De Graafschap, dat daardoor afstand nam van de concurrent uit Kerkrade in de strijd tegen degradatie. ,,Ik moet de komende dagen de hoofden fris maken voor de wedstrijd tegen Milan, want deze uitslag werkt psychisch zeker door bij de jongens'', kondigde Leekens na afloop aan.

Hoewel Roda een veldoverwicht had, miste de ploeg dreiging voor het doel. De score werd in de veertigste minuut onverwacht geopend door De Graafschap. Uit een hoekschop, ontstaan na een van de spaarzame tegenstoten, ging doelman Kalac onder de bal door. Deze misser leverde Van der Haar een niet te missen kans op: 1-0.

Kort na de pauze verdubbelde Van Leerdam de score, toen hij uit een afgeslagen aanval van afstand raak schoot. Het slotoffensief van Roda dat daarop volgde, resulteerde in een overtreding van Berck Beelenkamp in het strafschopgebied. Anastasiou benutte de penalty, maar verder kwam Roda niet.

Heerenveen bleef in de race om Europees voetbal door een 3-0 overwinning op Willem II, onder meer dankzij twee treffers van de in de winterstop aangetrokken Zweedse spits Selakovic. Het betekende al weer de vierde uitzege van de Friezen, die voor de winterstop slechts voor eigen publiek leken te kunnen winnen. Na 23 speelronden bezet Heerenveen de vierde plaats op de ranglijst, op vier punten van koploper Ajax.

Bekerhouder FC Twente blijft voorlopig veroordeeld tot degradatievoetbal, nadat de ploeg uit Enschede gisteren opnieuw verloor. Op eigen veld ging het elftal van trainer Van 't Schip met 2-1 onderuit tegen NAC. Het beslissende doelpunt kwam zes minuten op tijd op naam van invaller Salmon, na een fraaie voorbereidende actie van Ajax-huurling Bobson. Twente bezet momenteel de veertiende plaats. Het verschil met de nummer voorlaatst (Sparta) bedraagt slechts drie punten.