Plannen voor Haags Chinatown

In de Haagse Wagenstraat werd zaterdag het Chinese Nieuwjaar gevierd met onder meer een drakendans. De straat ligt samen met de Gedempte Burgwal in het hart van het gebied dat volgens de gemeentelijke plannen moet uitgroeien tot een Haags Chinatown.

Volgens de winkeliers uit de straat zit in de plannen van de gemeente echter te weinig schot. Zaterdag presenteerden zij het rapport 'De Toekomst van Chinatown in Den Haag', aan de Haagse wethouder van Economische Zaken, B. Verkerk waarin zij vragen om de informele concentratie van Chinese ondernemers een ruimere omlijsting te geven.

Behalve restaurants zouden er ook andere winkels moeten komen, zoals een antiek Chinees meubelpaleis en van tijd tot tijd een eenmalige manifestie zoals een Chinese markt.

Onder meer een Chinese poort aan de ingang van de Wagenstraat moet deze buurt een aanzien geven dat vergelijkbaar is met de Chinatowns in New York en Londen. Behalve een economische concentratie van Chinese ondernemers moet het gebied ook uitgroeien tot een toeristische trekpleister. Volgens woordvoerder en Chinees ondernemer E.T.L. Tjin A Lien, betrokken bij het rapport, bestaat daarvoor veel steun zowel de Haagse bevolking als de gemeente.