Organisator Uitmarkt Huckriede (87) overleden

Jan Huckriede, een van de grondleggers van de Uitkrant, het Uitburo en de Uitmarkt in Amsterdam, is donderdag op 87-jarige leeftijd in zijn woonplaats Amsterdam overleden.

De pianist Huckriede was in de jaren '50 en '60 de stichter en organisator van het festival `Amsterdamse Kunstmaand' en stichter van het Kunstmaand Orkest, dat vaak op de televisie verscheen. Dat orkest groeide later uit tot het Amsterdams Philharmonisch Orkest, geleid door Anton Kersjes, en richtte zich in het Amsterdamse Concertgebouw op een nieuw publiek, onder andere met `Albert Heijn-concerten'. Door Huckriede's goede contacten met de Russische muziekwereld, traden tijdens de Koude Oorlog-periode tal van prominente Russische prominente musici in Amsterdam op. Uiteindelijk ging het Amsterdams Philharmonisch Orkest samen met het Nederlands Kamerorkest en het Utrechts Symphonie Orkest op in het Nederlands Philharmonisch Orkest, dat onder andere de Nederlandse Opera begeleidt.