OPG breidt aantal apotheken fors uit

Farmacieconcern OPG heeft vorig jaar in binnen- en buitenland 85 apotheken verworven. De grootste, nog zelfstandige, Nederlandse farmaceutische groothandel en apothekersketen heeft nu 117 apotheken in Nederland. De overname van de Poolse farmaceutische groothandel Cefarm Rzeszów, met 46 apotheken, was in het buitenland de grootste klapper.

Dat maakte het bedrijf vanochtend bekend bij de presentatie van de jaarcijfers. De toename van het aantal apotheken met 45 procent heeft er grotendeels aan bijgedragen dat de omzet van OPG in 2001 groeide met 15 procent tot 1,94 miljard euro. De nettowinst van OPG was vorig jaar 69,3 miljoen euro, een stijging van 37 procent ten opzichte van het jaar daarvoor. Dit is inclusief een buitengewone bate van 21,3 miljoen euro die voortkwam uit de verkoop van bedrijfsonderdelen en een eenmalig belastingvoordeel van 6,6 miljoen euro. OPG wil 1,35 euro per aandeel aan dividend uitkeren, tegen 1,30 euro per aandeel in 2000.

Het concern wil herinvesteren in ,,nieuwe winstbronnen'', met name apotheken, maar wil gezien de ,,grote volatiliteit in de markt'' tegelijkertijd geen uitspraken doen over de vooruitzichten voor het lopende jaar. OPG streeft, volgens een verklaring van de onderneming, naar een beperkte geografische expansie.

Eind vorig jaar verkocht OPG de Gammaster-bedrijvengroep (doorstralingsdiensten) aan het Britse Isotron. De verkoopprijs inclusief overgedragen schulden bedraagt 54,8 miljoen euro en is nog niet in de meest recente jaarcijfers verwerkt.

Branchegenoot Isotis heeft vorig jaar een nettoverlies geleden van 11,2 miljoen euro tegen een nettoverlies van 8,1 miljoen euro in 2000. Volgens het biomedische concern is uitbreiding van het personeelsbestand verantwoordelijk voor een groot deel van de toegenomen kosten.

De onderneming handhaaft de verwachting dat eind 2004, begin 2005, break-even wordt gedraaid.