Mark van Bommel is niveau eredivisie ontgroeid

Opnieuw kreeg Mark van Bommel de bevestiging dat hij het matige niveau van de Nederlandse competitie inmiddels is ontgroeid. Onder leiding van de 24-jarige aanvoerder overrompelde PSV zaterdagavond in Nijmegen het onthutsend zwak spelende NEC: 4-0. Meer dan een minimale krachtsinspanning had de Eindhovense ploeg niet nodig gehad om de grootste uitzege van het seizoen te behalen.

In een tijdsbestek van ruim een week ondervindt Van Bommel nog maar weer eens hoe groot het verschil in de afgelopen jaren is geworden tussen het internationale topvoetbal en de Nederlandse eredivisie. Afgelopen woensdag moest hij op het middenveld van Oranje op zijn tenen lopen om Engelse sterren als Gerrard, Scholes en Beckham te kunnen bijbenen. Tegen NEC bleef Van Bommel zaterdag eenvoudig overeind tegen opponenten als Latuheru, Ax en Simr. Komende donderdag kan de spelbepaler van PSV zijn lol weer op als Leeds United met topspelers als Bowyer, Kewell en Dacourt naar Eindhoven komt voor de achtste finales van het UEFA-Cuptoernooi.

Van Bommel was vorige week de enige PSV'er die zijn opwachting mocht maken in de oefeninterland tegen Engeland. Hij was zelfs de enige speler uit de Nederlandse competitie die in het basiselftal stond. De kans dat Van Bommel volgend jaar nog in de eredivisie actief is wordt met de week kleiner. Hij sloot zich onlangs aan bij Sport Promotion van voetbalmakelaar Rob Jansen die de afgelopen jaren veel internationals naar buitenlandse clubs bracht.

Van Bommel werd de afgelopen maanden voortdurend in verband gebracht met clubs uit de Premier League. De enige die nooit openlijk over een vertrek heeft gesproken is Van Bommel zelf. Toen hij eind september in het duel tegen Lazio Roma zijn rechterknie blesseerde, zei hij een eventueel vertrek naar het buitenland te willen afwachten totdat hij het gevoel zou hebben er zelf klaar voor te zijn.

Sinds Van Bommel twee maanden geleden zijn rentree maakte in de UEFA-Cupwedstrijd tegen het Griekse PAOK Saloniki is duidelijk geworden dat hij in Nederland weinig meer te leren heeft. Maar de middenvelder, wiens contract in 2005 afloopt, hield zich na de zege NEC nog steeds op de vlakte over zijn toekomstplannen. ,,Ik heb nog geen besluit genomen'', zei Van Bommel in de catacomben van De Goffert. Zijn antwoord op de vraag wat hem eventueel nog zou kunnen tegenhouden om naar het buitenland te gaan was echter veelzeggend: ,,Ik zou het echt niet weten.''

De afgelopen jaren werd de oud-speler van Fortuna Sittard steeds in één adem genoemd met de eveneens in 1999 aangetrokken Zwitser Vogel. Mede met dank aan het duo Van Bommel/Vogel op het middenveld haalde PSV twee keer achter elkaar het landskampioenschap binnen. Tegen NEC stond het koppel ook samen weer in de as van het veld, maar van een gelijkwaardig duo is geen sprake meer. Vogel is de rol van nuttige waterdrager nooit ontgroeid, terwijl Van Bommel zich daarentegen heeft ontwikkeld tot de enige vedette van de ploeg.

Van Bommel, die onlangs werd verkozen tot voetballer van het seizoen 2000/2001, is uitgegroeid tot de onbetwiste leider van PSV. Rugnummer zes van de Eindhovenaren zet niet alleen de lijnen uit, hij fungeert ook als breekijzer om aanvallen van de tegenstander in een vroeg stadium te smoren.

Zonder de geblesseerde Van Bommel liep PSV tijdens de eerste seizoenshelft zoveel averij op dat het opnieuw veroveren van de landstitel vrijwel onmogelijk lijkt. Na de winterstop wist PSV het gat met de concurrenten Ajax en Feyenoord aanvankelijk te verkleinen, maar op 5 februari haakte de ploeg wederom af door zonder Van Bommel tegen RKC Waalwijk opnieuw drie zeer kostbare punten in de titelrace te verspelen.

Tegen NEC kon Gerets wel weer over hem beschikken. De international werd in de eerste helft vaak niet begrepen door zijn fantasieloos spelende ploeggenoten. Tegen NEC zochten de Eindhovenaren met de opnieuw zwak spelende Bruggink en de bijna onzichtbare Vennegoor of Hesselink tevergeefs naar openingen. Verder dan twee afzwaaiers kwam PSV voor rust niet.

In de tweede helft speelde PSV daarentegen de beste 45 minuten van het seizoen. Met de Georgiër Gakhokidze voor de Marokkaan Ramzi kwam er meer dreiging in het spel. Vijf minuten na rust nam de ploeg een verdiende voorsprong toen Rommedahl een afgeslagen schot van Gakhokidze in de rebound achter doelman Gentenaar knalde. Vervolgens was het Rommedahl die met drie assists Vennegoor of Hesselink, Gakhokidze en opnieuw Vennegoor of Hesselink liet scoren.

Vijf minuten voor het einde van het duel stroomde het Nijmeegse publiek bij een 4-0 stand massaal het stadion uit, om op de televisie naar de 1.000 meter schaatsen in Salt Lake City te kunnen kijken. Dat Van Bommel hoogstwaarschijnlijk de komende jaren niet meer in De Goffert te zien zal zijn, was voor de toeschouwers geen reden om tot het laatste fluitsignaal te blijven.

NEC

0

PSV

4

Ruststand 0-0. 51. Rommedahl 0-1, 55. Vennegoor of Hesselink 0-2, 76. Gakhokidze 0-3, 84. Vennegoor of Hesselink 0-4. Schds: Temmink. Tsch: 12.000.

    • Koen Greven