Leger Israël voorkomt zelfmoordaanslag

Het Israëlische leger heeft gisteren een Palestijnse zelfmoordaanslag op een joodse nederzetting in Hadera weten te voorkomen.

De twee daders werden tijdens een verkeerscontrole aangehouden. Een van de daders werd doodgeschoten, de andere blies zichzelf op.

De poging tot de aanslag is opgeëist door de Al-Aqsa Brigades, de gewapende vleugel van de Al-Fatah beweging van de Palestijnse leider Yasser Arafat. In een verklaring, toegezonden aan het persbureau Reuters, liet de groep weten dat ,,de zionisten en hun mensen geen rust zullen kennen zolang zij ons land bezetten.''

De aanslag zou de tweede zelfmoordactie binnen 24 uur zijn geweest. Zaterdag blies een Palestijn zichzelf op in een pizzeria in een winkelcentrum in de nederzetting Karnei Shomron. Daarbij werden twee Israëliërs gedood, en raakten zeker twintig mensen gewond.

De aanslag is de eerste aanslag in een joodse nederzetting sinds de tweede intifadah in september 2000 begon. De nederzettingen zijn streng bewaakt. De aanslag is in een videoboodschap opgeëist een 20-jarige aanhanger van het radicale Volksfront voor de Bevrijding van Palestina.

De Israëlische luchtmacht voerde zondag onmiddellijk een vergeldingsactie uit op Palestijnse stad Nablus op de Westelijke Jordaanoever. Doelwit waren onder meer een kantoor van de Palestijnse leider Yasser Arafat, een regeringsgebouw en kantoren van de Palestijnse politie.

Bij de luchtaanvallen vielen geen slachtoffers. De gebouwen waren in afwachting van een Israëlische vergeldingsactie al tevoren ontruimd.

Het geweld begon zaterdagochtend toen drie Palestijnen werden gedood tijdens gevechten met Israëlische troepen.

Zaterdagmiddag kwam een hoge leider van radicale islamitische beweging Hamas, Nazih Abu Sabaa, om toen een auto vlakbij hem ontplofte. Hamas heeft laten weten de aanslag te zullen vergelden.

Uit protest tegen het aanhoudende geweld namen zaterdag in Tel Aviv ruim 15.000 mensen deel aan een demonstratie. Ze eisten de terugtrekking van het Israëlische leger uit de Palestijnse gebieden. Het was de grootste betoging voor vrede sinds het begin van de Palestijnse opstand.

De Libanese shi'itische beweging Hezbollah schoot vannacht op onbemande Israëlische verkenningsvliegtuigen die boven het Libanees-Israëlische grensgebied vlogen.