Leeuwin in Kenia blijft gemsbokjes adopteren

Een leeuwin heeft opzichters in het Samburu National Park in Kenia voor een raadsel gesteld. Voor de tweede maal binnen een maand `adopteerde' de leeuwin een gemsbokje, een soort antiloop. Normaal gesproken voeden leeuwen zich met deze dieren.

De leeuwin greep het bokje vlak na diens geboorte en in plaats van het op te eten, nam ze het mee en verzorgde ze het. Vrijdag liet de leeuwin zelfs toe dat de echte moeder van het diertje haar jong kwam voeden. Het bokje leek niet bang te zijn voor zijn nieuwe verzorgster.

De opzichters hebben het gemsbokje vanochtend toch gescheiden van de leeuwin. Vorige maand moesten zij toezien hoe een ander kalfje, na zeventien dagen bij de leeuwin te hebben doorgebracht, door een andere leeuw als een makkelijke prooi werd gegrepen toen de `moeder' lag te slapen.

De leeuwin jaagt al een maand niet meer op gemsbokken en verjaagt haar soortgenoten. ,,Ze doodt hen nooit'', vertelde hoofdopzichter Simon Leirana de Keniase krant Daily Nation. ,,Wanneer zij zelf honger krijgt, eet ze antilopen en wrattenzwijnen.'' De opzichters spreken van ,,een achtste wereldwonder'', maar maken zich wel zorgen over de leeuwin. Na de scheiding met baby 2, zagen de opzichters dat zij vanochtend op zoek was naar een nieuw kind. Onderzoekers die het verschijnsel kunnen verklaren heten zij van harte welkom.