Lay verkocht voor 114,5 mln Enron-belang

Kenneth Lay, de voormalige topman van het in surseance verkerende energiebedrijf Enron, heeft vorig jaar aandelen Enron ter waarde van in totaal 100 miljoen dollar (114,5 miljoen euro) verkocht.

Dat blijkt uit een opgave die Lay eind vorige week heeft verstrekt aan de Amerikaanse beurswaakhond Securities & Exchange Commission (SEC).

Van Lay was al bekend dat hij afgelopen jaar voor 30 miljoen dollar aan Enron-aandelen via de beurs had verkocht. Nu blijkt hij bovendien voor 70 miljoen dollar aan aandelen Enron aan zijn eigen bedrijf te hebben verkocht. Dat die laatste verkoop pas afgelopen week aan het licht is gekomen, komt doordat voor dit type transacties geen onmiddellijke rapportageplicht bestaat.

Uit de opgave aan de SEC blijkt dat Lay gedurende het hele jaar 2001 transacties heeft verricht. Een dag nadat de topman op 21 augustus vorig jaar een waarschuwend memo kreeg van interne accountant en vice-president Sherron Watkins verkocht Lay aandelen ter waarde van 4 miljoen dollar. In haar memo schreef Watkins dat Enron op het punt stond ,,onder te gaan in een golf van boekhoudschandalen''.

In de dertien dagen volgend op het memo van Watkins verkocht Lay aandelen ter waarde van 16,3 miljoen dollar, zo blijkt uit documenten van de SEC. De verkopen zouden zijn bedoeld om leningen terug te betalen die Lay was aangegaan bij Enron en waarvoor de aandelen onderpand waren.

Sommige verkopen gebeurden op een moment dat Lay zijn best deed om werknemers van Enron ertoe aan te zetten juist te beleggen in aandelen van het bedrijf. Lay verzekerde hen dat de financiële situatie van Enron goed was en de boekhouding in orde. ,,Het derde kwartaal ziet er prima uit'', schreef hij op 26 september aan een medewerker, ruim een maand na het memorandum van Watkins.

,,Lay werd verrast door de snelle daling van het aandeel Enron'', zei zijn woordvoerster desgevraagd.

Lay en zijn echtgenote verkeren in ernstige financiële moeilijkheden, zo hebben familieleden The New York Times verteld. Eerder al had mevrouw Lay in een televisie-interview gezegd dat zij en haar man probeerden een faillisement te voorkomen. ,,Het meeste dat we hadden zat in aandelen Enron.''