Kritiek op Britten na incident in Kabul

Britse militairen van de internationale vredesmacht in Afghanistan hebben veel kritiek gekregen na een schietincident waarbij zaterdag in de hoofdstad Kabul een Afghaan om het leven kwam. Vijf anderen raakte gewond bij de schietpartij.

De Britten zouden hebben geschoten op onschuldige Afghanen die op weg waren naar een ziekenhuis met een vrouw die op het punt stond te bevallen.

Zaterdag werd meegedeeld dat de Britten hadden teruggeschoten toen onbekenden een observatiepost van de vredesmacht onder vuur namen. Later werden een dode man en vijf gewonden aangetroffen in de buurt van de observatiepost.

De 25-jarige Mohammed Ishaq vertelde de media een heel ander verhaal. Hij zei dat hij samen met zijn vrouw, zijn 20-jarige broer en enkele andere familieleden op weg was naar het ziekenhuis voor de geboorte van zijn eerste kind. De inzittenden van de auto waren volgens hem niet gewapend.

Ze zaten nog maar net in de auto toen zij werden getroffen door een regen van kogels. ,,Dat gebeurde zonder enige waarschuwing. Wij wisten niet eens dat daar soldaten zaten. Het ging wel drie minuten door. Wij gingen op de grond liggen. Toen ik na enige tijd aan mijn broer vroeg hoe het ging, bewoog hij niet meer.''

Mohammeds vrouw slaagde erin gewond terug te strompelen. Zij beviel kort daarna van een zoontje.

Naar aanleiding van de beschuldigingen zijn zes Britse militairen weggehaald van de observatiepost. De Britse strijdkrachten onderzoeken samen met de Afghaanse politie de toedracht van het incident.

De observatiepost van de Britten was ingericht in een toren in de buurt van het Intercontinental Hotel op een heuveltop in Kabul.

De internationale vredesmacht van ruim 3.000 man in de Afghaanse hoofdstad wordt geleid door Britse militairen.