KPNQwest blijft in maalstroom

Exploitant van glasvezelkabels KPNQwest vervolgde vanochtend de neerwaartse prijsspiraal waarin het terecht is gekomen. Het aandeel noteerde rond het middaguur 10 procent lager op 3,70 euro. Het bedrijf was daarmee opnieuw de grootste daler uit de AEX-index met daarin de 25 grootste bedrijven van de Amsterdamse beurs.

KPNQwest heeft last van de financiële problemen waarin het Amerikaanse Qwest, een van de moeders, verkeert. Vrijdag gebruikte het moederbedrijf een noodkrediet van 4 miljard dollar doordat beleggers niet meer bereid waren Qwest geld te lenen. Daarnaast ligt de koers van KPNQwest onder druk uit vrees voor de kwaliteit van de omzetcijfers. Vorige week maakte KPNQwest bekend dat 15 procent van de omzet afkomstig is uit ruilhandel van netwerkcapaciteit met branchegenoten. De kosten van inkoop worden in de helft van de gevallen over meer jaren uitgesmeerd, terwijl het bedrijf in 90 procent van de gevallen de verkoop wel in één keer als omzet boekt. De koers van KPNQwest is in drie weken gehalveerd. Twee jaar geleden was het aandeel tegen de 90 euro waard.

De AEX-index was vanochtend eveneens in mineur. De toonaangevende beursgraadmeter daalde met een half procent naar 495,6 punten.

Na KPNQwest was ASML vanochtend de tweede grote verliezer. Het toeleveringsbedrijf van de chipindustrie had last van geruchten dat het een grote order van Intel heeft misgelopen, de grootste halfgeleiderproducent ter wereld. Intel zou zijn order bij concurrent Nikon hebben geplaatst. ASML heeft Nikon als wereldwijd marktleider verdrongen en probeert voet aan de grond te krijgen in Japan en bij Intel. Met de overname van het Amerikaanse SVG hoopt ASML juist hofleverancier van Intel te worden. Intel was altijd een belangrijke klant van SVG. Het aandeel ASML daalde vanochtend met 3 procent naar 22,71 euro.

Post- en koeriersbedrijf TPG behoorde tot de grootste stijgers. Beleggers speculeren volgens handelaren op goede jaarcijfers die donderdag bekend worden gemaakt. Het aandeel won ruim 1 procent op 24,50 euro. Op de lokale markt werd een aantal fondsen beloond voor jaarcijfers die zij vandaag publiceerden. Scala won 4 procent. Het softwarehuis boekte in 2001 het beste resultaat ooit. Branchegenoot Isotis liet weten dat het verlies erg meeviel en steeg 3 procent.