Jeugdtheater met lampenkappen en kwallen

Het Internationale Jeugdtheaterfestival in Noord-Holland begon afgelopen vrijdag haar derde editie met een prachtige voorstelling van de Franse groep Fiat Lux. Bij de ingang van het Zaantheater in Zaandam werd het publiek onthaald door twee mannen, verkleed als de bolhoofdige poppetjes van het festivallogo dat Joost Swarte ontwierp. Binnen houdt de burgemeester van Zaandam zijn verplichte praatje. Nadat de toeschouwers van een aantal grappige acteurs heeft geleerd hoe ze massaal `we want more' moeten scanderen, begint de voorstelling Nouvelles Folies. Het stuk gaat over vijf sullige vissers die zich een ongeluk vervelen. De mannen bedenken de zotste dingen om hun tijd te verdrijven, een stoelendans, de buurman pesten en een potje kaarten met slablaadjes. Maar als er een toeristisch stel arriveert waarvan de man zijn vrouw kleineert, veranderen de vissers ogenblikkelijk in aandoenlijke Don Juans. Fiat Lux is in staat om met zeer weinig middelen de suggestie van stormen en overstromingen te wekken, met als hoogtepunt een onnavolgbare waterski-act op de woelige baren.

Ook bij de voorstelling Duikboot van het Nederlandse gezelschap B&D draait het om de macht van de verbeelding. Twee kapiteins voeren het gezag op een krakkemikkige onderzeeër en daar komen natuurlijk problemen van. Duikboot is vooral leuk omdat decorstukken er de gekste functies krijgen toebedeeld. Lampenkappen worden kwallen, een kookrooster fungeert als een geavanceerde sonardetector. De kapiteins zelf putten zich wel heel erg uit in het maken van flauwe grappen, maar hun vaartuig blijkt zo veel mogelijkheden te hebben, dat de voorstelling alleen daarom al de moeite van het bekijken waard is.

Een minder enthousiast onthaal kreeg kreeg de première van Bobot van de Catalaanse groep Mariantònia Oliver Company. `Wegens taalproblemen is de voorstelling vertraagd', stond er op het aankondigingenbord te lezen. In de hal voor het theater breken tientallen kinderen ondertussen de boel af. Volgens het programmaboekje wachten ze op ,,een fantasievolle mix van theater, dans, live muziek, een animatiefilm en special effects''. Maar als het stuk eenmaal begint, blijkt dat de problemen niet verholpen zijn: de video werkt nauwelijks, er zijn geen muzikanten te bekennen en de helft van de tijd wordt er in het donker gedanst. Wat een domper voor de artiesten! Ook het publiek is not amused. Het gunt de groep maar een mager applaus, zo kort zelfs, dat de obligate premièrebloemen niet aan de dansers overhandigd kunnen worden.

Gelukkig heeft het festival nog veel meer te bieden. Deze week zijn er op elf plaatsen in Noord-Holland nationale en internationale jeugdvoorstellingen te zien. Van moderne dans tot mime, van mooie verhalen tot totaal associatieve beelden. Bovendien zijn er in verschillende theaters randactiviteiten, zoals kleurwedstrijden, verhalen schrijven, een theaterrecepten-wedstrijd en workshops. Maar liefst elf premières telt het festival, vier buitenlandse en zeven Nederlandse producties. Voor elk wat wils en waarschijnlijk worden die taalproblemen de komende week ook nog wel opgelost.

Internationaal Jeugdtheaterfestival 2002 van 15/2 t/m 24/2. Inl.(023) 531 9139 of www.kcnh.nl. Kaartjes zijn verkrijgbaar bij de kassa's van de diverse theaters.

    • Jowi Schmitz