Japan: steun zowel aan Bush als aan Noord-Korea

Japan steunt de Amerikaanse president Bush in de `strijd tegen het terrorisme', maar streeft naar normalisering van de relaties met Noord-Korea, een van de drie landen die Bush een `As van het Kwaad' heeft genoemd.

Dit zei de Japanse premier Koizumi vandaag op een gezamenlijke persconferentie met Bush na afloop van hun ontmoeting in Tokio. Bush sprak zijn steun uit voor de economische hervormingen die Koizumi wil doorvoeren. Bush arriveerde gisteren in Tokio, de eerste etappe van een zesdaagse reis die hem later deze week in Zuid-Korea en China brengt.

Inzake de zorgwekkende staat van de Japanse economie zei Bush ,,niet hier te zijn om advies te geven''. Wel zei hij ,,te geloven'' dat Koizumi de noodzakelijke maatregelen neemt op het gebied van ,,verzuurde leningen [in de financiële sector], de devaluatie en hervorming van de regelgeving''. Het woord `devaluatie' schiep kort verwarring op de valutamarkten. Achteraf zei een Amerikaanse functionaris dat de president `deflatie' had bedoeld.

De correctie is typerend voor de problemen rond de Japanse economie. Al jaren kent Japan inderdaad deflatie: een daling van de prijzen, waardoor schulden relatief meer waard worden en debiteuren in de problemen komen. De Japanse staat is de grootste debiteur nadat het land jarenlang vergeefs heeft geprobeerd de economie met hoge uitgaven op te krikken. Sommige economen menen dat Japan alleen nog uit de problemen kan komen via een forse inflatie om de schulden te laten wegsmelten en een lagere yen – devaluatie – om de concurrentiepositie van de industrie te verbeteren.

Koizumi maakte van Bush' aanwezigheid gebruik om voor de ogen van zijn eigen bevolking zijn blazoen als hervormer op te poetsen. Bush zei over Koizumi dat hij ,,alle vertrouwen heeft in de leiderschapscapaciteiten van deze man''. Koizumi kampt met dalende populariteit en groeiend verzet tegen hervorming in zijn eigen partij, nadat hij eerder deze maand minister Tanaka naar huis stuurde.

Koizumi gaf zijn steun aan de Amerikaanse `strijd tegen terrorisme'. Gevraagd of de VS geweld willen gebruiken tegen bijvoorbeeld Irak zei Bush dat ,,alle opties open zijn''. Koizumi voegde daaraan toe dat hij meende dat Bush tot dusver ,,kalm en voorzichtig'' heeft gehandeld ten aanzien van Iran, Irak en Noord-Korea. Bush ging niet in op Koizumi's opmerking dat hij relaties met Noord-Korea wil normaliseren. Noord-Korea zal het belangrijkste agendapunt zijn tijdens het bezoek van Bush aan Zuid-Korea, dat morgen begint.

De verbale steun voor Bush betekent niet dat Japan zal meevechten op mogelijke nieuwe strijdtonelen. De erfenis van de Tweede Wereldoorlog maakt dat nog immer onmogelijk. In de strijd rond Afghanistan heeft Japan slechts deelgenomen door het zenden van bevoorradingsschepen naar de Golf.

    • Hans van der Lugt