Janácek

In het Holland Festival maakten tenor Ian Bostridge en de wat minder bekende mezzosopraan Ruby Philogene vorig jaar onvergetelijke indruk door tussen het zingen door de liefde te bedrijven onder een concertvleugel, begeleid door de beukende pianoakkoorden van Janáceks Diary of One Who Vanished. Janácek sublimeerde in zijn muzikaal dagboek zijn onbeantwoorde liefde voor een decennia jonger, getrouwd meisje. Het leidde tot een cyclus van nu eens percussieve, dan weer zinderend intieme liederen op gedichten van Josef Kalda, waarin de liefde tussen een boerenzoon en een zigeunermeisje centraal staat.

In de Amsterdamse Stadsschouwburg werd Diary of One Who Vanished (`Zápisník zmizelého') uitgevoerd in de Engelse vertaling van Seamus Heaney, waardoor het Janácek kenmerkende verband tussen de gecomponeerde melodieën en de originele Tsjechische zinsmelodiek enigszins teniet werd gedaan. Op de onlangs verschenen cd-opname is gekozen voor het Tsjechische origineel, dat door Bostridge hoorbaar zorgvuldig is ingestudeerd. De kwellingen van het verlangen die de plattelandsjongen moet doorstaan, krijgen zeer geloofwaardig gestalte.

Ook de pianobegeleidingen van Thomas Adès, die de cd solo volspeelt met onder meer Janáceks charmante Moravische volksliederen, zijn steeds subtiel opgebouwd en daardoor illustratief en opwindend. Ook op cd is Diary of One Who Vanished een kleine, aansprekende weergave van een ongewone jeugdliefde in meesterlijke muziek.

L. Janácek, Diary of One Who Vanished. EMI, 7243 5 57219 2 1

    • Mischa Spel