In de praktijk is het leuk bij Andrew WK

Vergeet de grimmige sfeer van de beruchte foto-met-bloedneus: de muziek van Andrew WK is gewoon leuk. De Amerikaanse rocker vestigde de aandacht op zichzelf met een schokkende hoesfoto waarop hij wezenloos in de lens staart met een gezicht vol varkensbloed. In de VS werd de voorkant van zijn debuutalbum I Get Wet aangepast, omdat de groteske neusbloeding in de perverse fantasie van de censor veroorzaakt zou zijn door het snuiven van cocaïne. De muziek lijkt ontsproten aan het brein van Beavis & Butt-Head: een cartooneske mengeling van glamrock, heavy metal en punk à la The Ramones. Songtitels It's time to party en Party hard zetten de toon van rocksongs die een ongebreideld hedonisme uitstralen, hoewel WK zijn rol van rock-performer uiterst serieus neemt.

De Engels hype die Andrew WK met zijn schoktactiek veroorzaakte, heeft op het nuchtere Hollandse rockpubliek nog geen vat gekregen. In een matig gevulde Melkweg (de rij voor de deur was voor de Senegalese dansgroep in de andere zaal) deed de enthousiaste zanger zijn uiterste best om zieltjes te winnen voor zijn partyrock, bombastisch gespeeld door drie gitaristen op een rij.

Half in de coulissen verschool zich de wildste muzikant van het zevental: de gekke bekken trekkende toetsenman die vooral het van The Stooges afgekeken één-accoordenwerk tot in de puntjes beheerste. Op een bonkende glamrockbeat in de beste Gary Glitter-traditie danste WK zijn schonkige kozakkendans, trappend in de lucht en wapperend met zijn sliertige haar. Bloed of andere lichaamssappen vloeiden er niet: de enige manier waarop WK zijn albumtitel I Get Wet eer aandeed was met de waaier van zweetdruppels rond zijn zwiepende hoofd.

Simpel en ouderwets als het allemaal mocht klinken, was er goed nagedacht over de manier waarop de gitaarpartijen in elkaar pasten. Het nummer She is beautiful onderscheidde zich door de subtiele opbouw, voor zover daarvan sprake kon zijn bij deze stamp- en schreeuwmuziek. Als een jonge hond ging de in smoezelig wit geklede zanger tot op de bodem van zijn kunnen. Hij dankte alle aanwezigen uit de grond van zijn hart voor hun komst en sprong tot slot van het podium om zo veel mogeljk handen te schudden. Als Iggy Pop nog eens met pensioen gaat, heeft hij in Andrew WK een waardige opvolger.

Concert: Andrew WK. Gehoord: 16/2 Melkweg, Amsterdam.

    • Jan Vollaard