Glas in tweemansbob naar zestiende plaats

Voor de tweede keer in de historie van de Olympische Winterspelen heeft een Nederlandse tweemansbob de zestiende plaats behaald. In Salt Lake City was de eer gisteren weggelegd voor Arend Glas, die daarmee de prestatie van Job van Oostrum, achttien jaar geleden in Sarajevo, evenaarde. Van Oostrum bekleedde de positie destijds alleen, Glas moest hem delen met Tsjechië II. ,,Op de laatste dag zijn we toch nog twee plaatsen gestegen. Ik ben zeker niet ontevreden'', zei Glas na de vierde en laatste run.

Maar de ambities van de Groningse stuurman, vorige maand in opspraak geraakt na het uitlekken van zijn eerdere betrokkenheid bij een extreem-rechtse partij, reiken verder. Daarover liet hij geen misverstanden bestaan in Utah Olympic Park. ,,In beide disciplines willen we naar de wereldtop. Het is bepaald niet zo dat we in de tweemansbob alleen maar een soort training zien.''

Om de volgende stap te maken is geld nodig, weet zijn remmer Marcel Welten. ,,De technologie in de sport gaat heel ver. De Zwitsers bijvoorbeeld steken er per jaar een miljoen in. Dat hebben wij niet tot onze beschikking. Voor deze wedstrijd bijvoorbeeld hebben wij de ijzers gekregen van de Duitser Spies. Hij gaf ons zijn derde ijzers! Die waren beter dan onze eerste.''

Kort voor de Spelen sloeg de paniek nog toe, toen Glas door zijn rug ging bij het veters strikken. ,,Het hele seizoen ben ik fit en dan gebeurt dit. Ongelooflijk. Door intensieve behandelingen bleef de schade beperkt. Voor de zekerheid ben ik de laatste drie dagen wel gestrekt naar de baan vervoerd. Het lag wel lekker, zo achterin de bus. De blessure heeft me verder niet gehinderd bij de wedstrijd.'' Glas begint morgen aan de voorbereiding voor de wedstrijd in de viermansslee. Een topzesklassering is het doel.