Gerard van Velde

,,Gerard heeft altijd pech gehad, nooit had hij op het juiste moment een uitschieter'', zei Jan Bos zaterdag na afloop van de olympische 1.000 meter in Salt Lake City. ,,Vandaag viel alles voor hem op z'n plaats.''

Bos moest, net als vier jaar geleden bij de Winterspelen in Nagano, genoegen nemen met de zilveren medaille. Toen won Ids Postma goud. In Salt Lake City was Bos vijfendertighonderdste van een seconde langzamer dan Van Velde. De Amerikaan Joey Cheek werd verrassend derde, achthonderdste achter Bos.

De grote favoriet voor de 1.000 meter, Jeremy Wotherspoon, stelde opnieuw danig teleur. Na zijn val vorige week op de eerste 500 meter eindigde de Canadees op de 1.000 meter van zaterdag als dertiende, ruim anderhalve seconde achter Van Velde.

In de slotrit tegen Erben Wennemars leek het alsof de man die dit seizoen het ene na het andere sprintnummer won en op overtuigende wijze ook wereldkampioen werd, over stroop reed. Meteen na afloop van zijn race verliet Wotherspoon ontgoocheld het schaatsstadion. ,,Ik ben blij voor Gerard'', liet hij de media nog weten. ,,Na al die jaren zat het hem eindelijk een keer mee.''

Ook Wennemars stelde zaterdag teleur. Voor aanvang was hij een van de grote favorieten, maar uiteindelijk kwam hij niet verder dan de vijfde tijd.