Geen cabaretier noemt Pim Fortuyn

Het 24ste Leids Cabaretfestival werd zaterdag gewonnen door Javier Guzman, een bedreven grappenmaker met podiumervaring. De jury vond de kwaliteit van de deelnemers `zeer acceptabel', maar miste het maatschappelijk engagement.

De 24-jarige Javier Guzman heeft zaterdagavond de jury- en de publieksprijs gewonnen op het 24ste Leids Cabaretfestival. Hij is leerling aan de Kleinkunstacademie in Amsterdam en speelde kortgeleden voor zijn stage mee in het toneelstuk Espr!t van de Theatercompagnie. Guzman oogstte ook tijdens zijn optreden de meeste hoorbare bijval. De jury prees de herkenbaarheid van zijn observaties en zijn vermogen om, ook bij minder originele onderwerpen, ,,overal een grap uit te sleuren.''

De totale kwaliteit van het festival was dit jaar ,,zeer acceptabel'', aldus de Middelburgse theaterdirecteur Gerard Peijs die voorzitter van de jury was. Wel constateerde hij een gebrek aan ,,echte stellingname''; bij de tien deelnemende solisten en duo's ging het vaak over eenzaamheid en de puberteit en zelden over het wereldgebeuren. ,,De wereld staat in brand,'' zei Peijs, ,,en wat vinden wij daar in het cabaret van terug?'' Maar het feit dat de naam van Pim Fortuyn ook in de voorronden door niemand was genoemd, bracht Kees van Kooten tijdens zijn gastoptreden tot de conclusie: ,,Dat schetst de kwaliteit van dit festival.''

Javier Guzman, zoon van een Spaanse vader en een Nederlandse moeder, toonde zich een bedreven grappenmaker met zichtbare podiumervaring, die vooral stand-up comedy maakt over het dagelijks leven. Hij had het over een moeder die de hele dag riep dat niemand naar haar wilde luisteren ,,of zoiets'', en over een vader die de hele dag zuipt, en daarna naar de Anonieme Alcoholisten gaat om daar onder een andere naam verder te zuipen. Geheel kritiekloos was de jury echter niet over zijn optreden. ,,Hij moet oppassen dat hij niet gaat schmieren,'' aldus het juryrapport, ,,en hij moet niet te makkelijk willen scoren.''

Van de andere twee finalisten viel vooral de Vlaamse droogkomiek Wim Helsen op. In een grijs kostuum en met een wollen ijsmuts op bleek hij een geestige snoeshaan te zijn, met absurde verhalen en aanleidingloze woede-aanvallen. De derde was de 20-jarige Renee van Bavel, die haar nummers vooral leek te putten uit haar eigen jeugd (,,mijn moeder is zó kei-stom!''). Volgens de jury zou ze er dan ook goed aan doen ,,om nieuwe bronnen aan te boren''.

Vorig jaar werd het festival gewonnen door het duo Rul, bestaande uit Ramses Graus en Edo Brunner. Pas volgende maand zetten zij hun eerste stappen in een reguliere theatertournee, omdat ze dit seizoen eerst nog ander werk als acteur hadden. Zo speelde Graus mee in Coriolanus van het Utrechtse gezelschap Aluin. De finalisten van dit jaar gaan tot begin mei op tournee langs elf theaters.

    • Henk van Gelder