`Frans jurylid onder druk gezet door bondsvoorzitter'

Het Franse jurylid kunstrijden Marie-Reine Le Gougne beweert door voorzitter Didier Gailhaguet van de Franse bond onder druk te zijn gezet om bij het olympisch paarrijden de Russen Jelena Beresjnaja en Anton Sicharoelidse voor te trekken. Bestuurslid Joyce Hisey van de internationale schaatsunie (ISU) bevestigde dat Le Gougne afgelopen dinsdag met dat verhaal naar haar toe was gekomen. Le Gougne heeft ook drie leden van de technische commissie van de ISU ingelicht. ISU-voorzitter Cinquanta werd dezelfde dag al van het schandaal op de hoogte gebracht.

Le Gougnes stem gaf vorige week maandag de doorslag in de finale (stemverhouding 5-4): goud voor de Russen, zilver voor de Canadezen Jamie Sale/David Pelletier. Het Russische jurylid zou in ruil bij het ijsdansen de Fransen Anissina en Peizerat bevoordelen.

De Franse bondspreses Gailhaguet is ook chef de mission van de Franse ploeg en een van de elf leden van het ISU-bestuur. Hij ontkent de aantijgingen.

De uitkomst van het schandaal in Amerika omgedoopt in Skategate was dat het Internationaal Olympisch Comité (IOC) besloot Sale en Pelletier ook goud te geven, en Le Gougne te schorsen.

Het Canadese paar heeft de gouden medaille inmiddels ontvangen. Een enorme mensenmassa was gisteren naar het Salt Lake Ice Center gekomen voor de huldiging van Jamie Sale en David Pelletier. Ze leverden hun zilveren plak in en kregen alsnog de gouden medaille omgehangen. Ook de Russen Jelena Beresjnaja en Anton Sicharoelidse werden opnieuw gehuldigd. Een gouden plak hadden zij weliswaar al, maar het Russische volkslied schalde wederom uit de luidsprekers, gevolgd door het Canadese.

In Rusland is verontwaardigd op het besluit gereageerd. Teamchef Rudolf Nezvegsky: ,,Het IOC volgt zijn eigen regels niet, waarin staat dat je de uitslag niet kunt veranderen omdat iemand er niet blij mee is.'' De Russische pers haalde eveneens uit naar het IOC. ,,De nieuwe voorzitter Jacques Rogge oefent zijn ambt zonder wilskracht uit. Als iemand, die te manipuleren is'', aldus de krant Sport Express. ,,Men is een smerige campagne begonnen tegen alle juryleden die onze atleten op plaats één hebben gezet'', aldus de krant Izvestia. Trud: ,,Een schandaal, een zwaktebod. Verliezen hoort ook bij sport, maar dat heeft men in Canada nog nooit geleerd.''

Inmiddels heeft Ottavio Cinquanta, voorzitter van de wereldschaatsunie ISU, besloten persoonlijk de jurering bij het kunstrijden zo snel mogelijk te veranderen. Hij komt vandaag tijdens de bestuursvergadering in Salt Lake City met een voorstel daartoe. ,,Ik zal een project presenteren dat ik persoonlijk heb gecreëerd. Het systeem van jurering zal totaal veranderen'', zo liet Cinquanta gisteren weten.