Feyenoord valt ten prooi aan identiteitscrisis

Vier dagen voor de eerste ontmoeting met Glasgow Rangers in de vierde ronde van het UEFA-Cuptoernooi kan Feyenoord een reeds lang sluimerende identiteitscrisis niet langer verbloemen. Meer nog dan de 2-1 nederlaag tegen Vitesse was het plichtmatige en steriele spel van zijn elftal in de tweede helft een klap in het gezicht van Feyenoord-coach Bert van Marwijk, wiens wisselbeleid vooral radeloosheid verried. Het is een pijnlijke gedachte voor de zichtbaar gespannen trainer dat Feyenoord na 23 duels nog steeds zoekt naar de ideale balans in de op papier sterkste selectie van de eredivisie.

Sinds de winterstop heeft Feyenoord geen fatsoenlijke wedstrijd meer gespeeld, maar tegen modale ploegen als Roda JC, Fortuna Sittard en FC Groningen konden de Rotterdammers ongestraft knoeiwerk afleveren. Gisteren werd Feyenoord zelfs op strijdlust afgetroefd door een club, bij wie het water aan de lippen staat. Om de financiële zorgen te verlichten doet Vitesse elke speler in de uitverkoop voor wie ook maar enige interesse bestaat. Hoewel juist Feyenoord niet bereid was acht miljoen euro te betalen voor international Sikora, mocht het boegbeeld Van Hintum reeds vertrekken naar Hannover '96 in de tweede Bundesliga en wreef voorzitter Vaessen zich vergenoegd in de handen na de lovende rapporten uit de Africa Cup over middenvelder Diarra.

De Malinese international blonk in dat toernooi uit voor zijn vaderland, waardoor de vraagprijs wordt opgeschroefd. Als aanvoerder Kreek nog een leuk bedrag oplevert, mag hij morgen vertrekken, zodat de salarisposten op de toch al wankele begroting nog verder kunnen worden teruggebracht. Tegelijkertijd illustreerde Vitesse met het vijfjarige contract voor De Graafschap-verdediger Fränkel dat het nieuwe aanwinsten noodgedwongen in de B-categorie zoekt. Ook de opvolger van interim-coach Edward Sturing mag niks kosten, waardoor de directie van Vitesse zijn heil zoekt bij een oud-speler als Mike Snoei. Maar ook zonder shirtsponsor bleken de spelers van Vitesse gisteren tenminste bereid hun ziel en zaligheid te leggen in het armoedige duel met Feyenoord.

Volgens Sikora droegen zijn teamgenoten in de tweede helft een zuurstoftank op hun rug en alleen al die passie was voldoende om Feyenoord af te bluffen. Voor rust kende de ploeg van Van Marwijk nog een aardige fase, die door de Japanse strateeg Ono in de 26ste minuut met een fraai doelpunt werd bekroond. Vier minuten later profiteerde Vitesse-voorstopper Stefanovic na een vrije trap van Kreek van een misverstand tussen Feyenoord-doelman Zoetebier en spits Van Hooijdonk. Nadat linksback Rzasa de pas 18-jarige Hofs in de 52ste minuut uit het oog verloor en invaller Mbamba Vitesse een 2-1 voorsprong bezorgde, wierp Feyenoord de lethargie pas van zich af, toen de thuisclub in de slotfase angstig achteruit liep.

Ono deponeerde de bal in blessuretijd op de lat en Van Hooijdonk wist niet te profiteren van een misser van de onzekere Vitesse-doelman Jevric, maar Feyenoord had ook geen recht op een gelijkspel. Steeds nadrukkelijker dringt de vraag zich op of de directie van Feyenoord het contract met Van Marwijk niet te vroeg heeft verlengd. Reeds voor de winterstop wist de voormalige linksbuiten zich verzekerd van een nieuwe overeenkomst tot eind volgend seizoen, terwijl hij pas de komende maanden wordt afgerekend op zijn prestaties. Vooralsnog staat Van Marwijk in de min na de afgang voor Feyenoord in de Champions League, de ongelukkige uitschakeling door PSV in de beker na strafschoppen en de worsteling in de nationale competitie.

Van Marwijk draagt bovendien niet bij aan de stabiliteit van het elftal door voortdurend met zijn aanvallers te goochelen. Als antwoord op het geringe rendement van de vleugelspitsen presenteerde Van Marwijk gisteren met Robin van Persie een nieuw talent op de linkerflank. Met dartele bewegingen toonde de pas 18-jarige aanvaller zijn flair, zodra hij de bal aan zijn voet had. Maar in riante positie kopte Van Persie de bal in de 40ste minuut naast het doel van Jevric. Twintig minuten voor tijd werd hij afgelost door de Braziliaanse artiest `Leonardo 1', die tot voor kort nog persona non grata was in de Kuip. Zo werd basisspeler Smolarek plotseling gedegradeerd tot derde keus, mocht zelfs de reeds lang afgeschreven Rus Korneev nog even opdraven voor Kalou en was voor de Zweed Elmander slechts een onopvallende invalbeurt weggelegd.

In de uitverkochte Gelredome bleek eens te meer hoezeer Feyenoord dit seizoen afhankelijk is van het koningskoppel Van Hooijdonk en Tomasson, die met 32 doelpunten bijna driekwart van de Rotterdamse productie voor hun rekening namen. Tomasson ontbrak tegen Vitesse wegens een schorsing en prompt voelde Van Hooijdonk zich als diepste spits eenzaam en verlaten. Niet voor de eerste keer deed de 32-jarige aanvaller gisteren zijn beklag over de gebrekkige aanvoer van zijn medespelers. Het is veelzeggend dat de topscorer van Nederland met zeventien treffers telkens benadrukt dat zijn kwaliteiten bij Feyenoord niet optimaal worden benut.

Van Hooijdonk had tegen zijn voormalige werkgever dan ook een frustrerende middag beleefd. ,,Ik ben al blij als ik een vrije trap mag nemen'', klaagde de 32-jarige spits. ,,Dan kan ik de bal eindelijk eens op doel schieten, want ik word veel te weinig in scoringspositie gebracht. Zonder die vrije trappen en twee strafschoppen had ik dit seizoen slechts tien keer gescoord en dat is te weinig bij een topclub. Op essentiële momenten worden de verkeerde keuzes gemaakt. Het ontbreekt deze ploeg blijkbaar aan vernuft. Hoewel we het gehele seizoen al niet overtuigend spelen, vind ik nog steeds dat we kampioen moeten worden. Maar wellicht is Feyenoord niet zo goed als veel mensen denken.''

Vitesse

2

Feyenoord

1

Ruststand 1-1. 27. Ono 0-1, 31. Stefanovic 1-1, 53. Mbamba 2-1. Schds: Luinge. Tsch: 27.000.

    • Robèrt Misset