`Europa kan pijlen beter richten op Irak'

Europese ministers en functionarissen moeten in de strijd tegen het terrorisme hun kritiek richten op het regime van Saddam Hussein in Irak, niet op de Verenigde Staten.

Dit zei de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Colin Powell, gisteren in reactie op kritiek van Europese politici op de State of the Union-toespraak van president George W. Bush. Bush noemde daarin Iran, Irak en Noord-Korea een `As van het Kwaad'. Onder anderen de Franse minister van Buitenlandse Zaken, Hubert Védrine, en Europees commissaris Chris Patten (Buitenlands beleid) verweten daarop de Amerikaanse regering ,,simplisme'' en een unilateristische houding in de strijd tegen het terrorisme.

,,Europese collega's zouden net zo snel moeten inhakken op Irak als ze inhakken op ons als de president een sterke, principiële toespraak houdt'', zei Powell gisteren voor de Amerikaanse televisie. ,,Er is wat opwinding in Europa, maar het is opwinding. Ik denk dat we het kunnen aanpakken met consultaties, met contacten van het soort die ik bij na elke dag heb met mijn Europese collega's.''

Powell probeerde hiermee Europese bezorgdheid weg te nemen dat de VS mogelijk het Iraakse regime of andere doelen alleen zouden willen aanpakken. Powell en ook nationaal veiligheidsadviseur Condoleezza Rice verzekerden dit weekeinde dat Bush nog geen beslissing heeft genomen over enige militaire actie tegen het ,,zeer slechte regime'' van Saddam Hussein. Powell verwierp verzekeringen van Irak dat het niet probeert de hand te leggen op massavernietigingswapens, en herbevestigde dat Amerika zo nodig zal optreden tegen, wat Washington ziet, als een duidelijk aanwezig gevaar.

Volgens Powell sprak de president op een zeer ,,directe, realistische'' manier toen hij de term `As van het Kwaad' gebruikte en zal hij zijn aanpak voortzetten op een ,,verstandige, gedisciplineerde en vastbesloten wijze''. De Europese bondgenoten zullen dan vanzelf inzien waarom het voor hen zin heeft ,,om mee te doen in welke inspanningen dan ook die wij misschien willen ondernemen'', zo betoogde Powell.

Der Amerikaanse onderminister van Defensie, hardliner Paul Wolfowitz, zei dit weekeinde voor de Amerikaanse televisiezender Fox dat ,,de notie dat wij unilateristen zijn onzin is''. De toespraak van Bush was volgens Wolfowitz niet bedoeld om een oorlog te propageren, maar om een discussie te beginnen over de landen, die een risico vormen.

Wolfowitz zei dat de VS niet publiekelijk zullen bediscussiëren hoe zij de dreiging die volgens hen uitgaat van de drie landen, willen aanpakken. ,,We zullen naar mensen luisteren, en we zullen ideeën hebben'', zei Wolfowitz.

Bujon de l'Estang zou zijn uitgenodigd door een naaste medewerker van minister Powell. Deze noemde de kritische uitlatingen van zijn Franse collega Védrine eerder `opvliegingen'. Védrine had het Amerikaanse beleid 'simplistisch' genoemd en had de Amerikaanse gewoonte gehekeld om beslissingen te nemen zonder overleg met de bondgenoten. Parijs heeft nog geen commentaar geleverd op de uitnodiging aan de ambassadeur.