Dubbele winnaar Gouden Beer

Voor het eerst sinds 1993 werd op het filmfestival in Berlijn de Gouden Beer aan twee films toegekend: een Britse film over Noord-Ierland, en een tekenfilm uit Japan.

De verrassende apotheose van de 52ste Internationale Filmfestspiele Berlin vormde de toekenning van de Gouden Beer ex aequo aan twee films die geen van beide tot de grote favorieten behoorden. De jury onder voorzitterschap van de Indiase Mira Naïr (die vorig jaar in Venetië de Gouden Leeuw won voor Monsoon Wedding) gaf de hoofdprijs aan de Britse productie Bloody Sunday van Paul Greengrass en aan de Japanse animatiefilm Spirited Away (Sen to chihiro no kamikakushi) van regisseur Hayao Miyazaki.

Het is voor het eerst sinds 1993 dat de Gouden Beer aan twee films tegelijk wordt toegekend. Greengrass, wiens speelfilm al door de Britse televisie uitgezonden werd, maakte een documentair ogende reconstructie van de gebeurtenissen in Noord-Ierland op 30 januari 1972, toen dertien katholieke demonstranten door Engelse paratroepers gedood werden. De inzending van de film naar Berlijn was in eigen land omstreden, zowel om politieke redenen als wegens het vermeende televisiekarakter van de productie, maar de vertoning in competitie maakte veel indruk bij de internationale filmpers.

Die had daarentegen de Japanse animatiefilm Spirited Away, die in eigen land al 21 miljoen bezoekers trok, grotendeels genegeerd. Het gaat in de film van Miyazaki, die eerder groot succes had met Prinses Mononoke, om de ontdekking van een spiritueel paradijs door een meisje van tien.

De grote favoriet in de competitie van dit jaar, François Ozons 8 femmes, kreeg van de jury slechts een Zilveren Beer als troost, voor het ensemblewerk van de acht actrices. De grote speciale juryprijs ging naar de Duitse film Halbe Treppe van Andreas Dresen.

Twee Zilveren Beren kreeg Bertrand Taverniers Laissez-passer, voor acteur Jacques Gamblin en componist Antoine Duhamel. Andere Zilveren Beren gingen naar regisseur Otar Iosselliani (Lundi matin, tevens winnaar van de persprijs) en naar actrice Halle Berry (Monster's Ball).

Het Deense debuut Minor Mishaps van Annette K. Olesen kreeg de Blauwe Engel voor de beste Europese film, de debuutprijs ging naar de Australiër Ivan Sen voor Beneath Clouds. Ook de Gouden Beer voor de beste korte film ging naar een Engelse regisseur, Martin Jones, voor At Dawning.

Volgens de festivalleiding werden er 432.000 kaartjes verkocht voor voorstellingen tijdens de 52ste editie.

    • Hans Beerekamp