`Dreen' is als een thriller, maar net niet helemaal

Ze staat er vreselijk treurig en ontheemd bij, in haar keurige pakje en met haar zwarte, hooggehakte pumps. Het sobere decor en blauwe licht benadrukken de zenuwtrekjes op haar afgetobde gezicht. ,,Ik heb vanochtend een pilletje genomen'', vertrouwt ze het publiek toe en boert luidruchtig. Renée Fokker is de echtgenote van Otto, een rijke zakenman die op de intensive care is terechtgekomen na een schimmig auto-ongeluk. Midden in de nacht moet ze nu hopen dat hij bijkomt, met op de achtergrond het piepen van de apparaten.

Dreen heet de lunchvoorstelling in Bellevue geschreven door Paul Groot. `Drie roodharige vrouwen in een nachtelijk treffen' is de ondertitel. Want al gauw deinen twee andere roodgelokte dames binnen, met roze gympjes en pakjes. Ze beweren nachtzusters te zijn, maar daar trapt de treurende eega niet in.

Dreen is opgebouwd als thriller. De twee nieuwkomers weten te veel over de comateuze man om zomaar voorbijgangsters te zijn. En wie wandelt er nou midden in de nacht de wachtkamer van een ziekenhuis binnen?

Regisseur Geert Lageveen heeft veel aandacht besteed aan het kleine spel. De vrouwen cirkelen om elkaar heen als roofvogels, hun suikerzoete opmerkingen weersproken door vinnige bewegingen en valse glimlachjes. Vooral het begin is spannend. Wie zijn die twee indringsters en hoe letterlijk moeten we het opvatten als een van hen een appeltje uit haar tas haalt en het, geschild, de echtgenote offreert? Wat betekenen al die dubbelzinnige opmerkingen en waar staan de geheime codes in de agenda van manlief voor? Als in een echte thriller worden langzaam alle façades afgepeld. Tot een schokkende ontknoping komt het echter niet, omdat halverwege al duidelijk is waar de geheimzinnigheid op uit gaat draaien. Na een vliegende start blijft Dreen deinen binnen de perken van een vermakelijke lunchvoorstelling.

Voorstelling: Dreen door Bellevue Lunchtheater. Regie: Geert Lageveen. Gezien: 17/2 Theater Bellevue, Amsterdam. Aldaar t/m 8/3 Inl. (020) 530 5301 of www.theaterbellevue.nl of www.lunchvoorstelling.nl

    • Jowi Schmitz