Diefstal werk van Jan Breughel in Stockholm

Een schilderij van de Vlaamse kunstenaar Jan Breughel de Oudere is dit weekeind gestolen op een antiekbeurs in Stockholm. Het werk genaamd Uitzicht op Alost heeft volgens deskundigen een waarde van ongeveer 2,7 miljoen euro.

De dief, die nog vier andere schilderijen heeft buitgemaakt, verborg zich 's nachts in het gebouw waar de beurs werd gehouden. Na de opening vluchtte hij met zijn buit, achtergevolgd door beveiligingsbeambten. Volgens een woordvoerder van de politie wist hij in de massa bezoekers te ontkomen. Behalve de Breughel werden ook schilderijen gestolen van Anders Zorn, Bruno Liljefors, Markus Larsson en Aksell Gallen-Kallela. De waarde daarvan bedraagt tussen de 10.000 en 40.000 euro. Het is de tweede belangrijke kunstroof in Zweden in iets meer dan een jaar. In December 2000 werden schilderijen van Rembrandt en Renoir door gewapende rovers uit een Stockholms museum ontvreemd. In die zaak heeft de politie inmiddels negen mensen gearresteerd. Twee van de vermiste schilderijen zijn nog steeds niet gevonden.