China en Australië: eerste `wintergoud'

Voor het eerst in de geschiedenis van de Olympische Winterspelen zijn zaterdag het Chinese en Australische volkslied ten gehore gebracht in Salt Lake City. Op het onderdeel shorttrack zorgden de Chinese Yang Yang A (500 meter) en de Australiër Steven Bradbury (1.000 meter) voor een primeur door een gouden medaille te winnen.

China, dat pas sinds 1992 deelneemt aan de Winterspelen, veroverde in de drie vorige edities veertien podiumplekken, maar kreeg nooit een gouden medaille omgehangen. Yang Yang A domineert al enkele jaren in haar discipline – de afgelopen vier jaar greep ze veertien wereldtitels – maar ze kon vier jaar geleden op de Spelen in Nagano de druk niet aan. Ze won geen enkele medaille en overwoog zelfs met shorttrack te stoppen.

Australië doet al veel langer mee aan de Olympische Winterspelen, maar won pas zaterdag zijn derde medaille ooit. Bradbury kreeg als eerste Australische wintersporter het olympisch goud omgehangen, omdat hij in de finale van de 1.000 meter al zijn concurrenten te sterk af was. In 1994 won hij overigens al brons bij de Spelen in Lillehammer.

Bradbury profiteerde van een valpartij waarbij alle favorieten betrokken waren. De Australiër bereikte daarom de eindstreep met ruim 20 meter voorsprong op zijn vier concurrenten. Eerder had Bradbury in de halve finale op eenzelfde wijze gewonnen. Ook toen gingen alle overige deelnemers onderuit.

Bij het ingaan van de laatste bocht lag Bradbury in kansloze positie. In die bocht tuimelden de vier kandidaten voor het goud over elkaar heen. De Amerikaan Ohno was weer het snelst op de been en pakte zilver. Hij had een open beenwond die met zes hechtingen dichtgenaaid werd. Ohno woonde de prijsuitreiking in een rolstoel bij. Gisteren verscheen hij weer op het ijs voor de training. Voor de Spelen had hij aangekondigd vier keer goud te winnen.