Bjørndalen eerste biatleet met drie gouden medailles

Ole Einar Bjørndalen werd de eerste biatleet met drie keer individueel olympisch goud op dezelfde Winterspelen. De 28-jarige Noor voltooide zaterdag in Soldier Hollow de hattrick op de 12,5 kilometer achtervolging.

Hij legde de afstand inclusief vier schietronden af in 32 minuten en 34,6 seconden. Het zilver en brons waren voor trainingmakkers van de Noorse kampioen. Drievoudig wereldkampioen Raphael Poirée uit Frankrijk werd tweede op 43,2 seconden, het brons ging naar de Duitser Ricco Gross die 56 seconden langzamer was.

Met zijn vierde gouden medaille – Bjørndalen won zijn eerste goud op de 10 km tijdens de Spelen van 1998 in Nagano – werd de timmerman uit Drammen de beste biatleet in de historie. Hij was er niet van onder de indruk. ,,Biatlon is een hobby, geen werk'', lachte hij.

Bjørndalen debuteerde op olympisch niveau in Lillehammer 1994. De druk van buitenaf was zo groot dat hij overtraind aan de start kwam en in de achterhoede eindigde. In 1997 brak hij door. Sindsdien grossierde de bescheiden Noor in tweede plaatsen.

,,Als ik goed schoot, won ik meestal, maar een of twee missers was normaler en dan werd ik tweede of derde.'' In de aanloop naar Salt Lake City leerde hij aan sneller te vuren. ,,Een scherpschutter word ik nooit'', wist hij, ,,maar tegenwoordig ga ik vaker op mijn gevoel af. Op de sprint is een misser dodelijk, op de langere afstanden kan ik een of twee afzwaaiers wel compenseren.''

Vanaf zijn tiende is Bjørndalen een biatleet. Hij leerde de sport van zijn oudere broer Dag die in Nagano nog deel uitmaakte van de ploeg die zilver won op de estafette. Op zijn zestiende verliet hij het ouderlijk huis en trok in op het ski-internaat in Geilo. Daar moest hij kiezen tussen langlaufen en biatlon. Het werd biatlon omdat hij daar meer mogelijkheden zag. ,,In het skilopen waren Dählie en Ulvang onaantastbaar.''

Een telefoontje uit Siberië deed Olga Pileva zaterdag in tranen uitbarsten. Ze was juist als winnares van het goud op de 10 kilometer achtervolging biatlon begonnen aan haar persconferentie toen haar mobieltje ging. Het was haar moeder uit Krasnoyarsk. De lach op het gezicht van Pileva verdween en maakte binnen enkele tellen plaats voor een waterval aan tranen. ,,Het was midden in de nacht thuis en mijn moeder huilde.''

Het waren tranen van vreugde. Pileva was zaterdag niet de beste loper, wel de beste schutter. Ze miste slechts één keer de roos en verdiende daarmee zoveel tijd dat het olympisch goud bij de finish voor haar klaar lag.

De 26-jarige Russin vertrok als achtste op de achtervolging, een nieuw olympisch nummer in de biatlon, met 1 minuut en 2,8 seconde achterstand op de Duitse Kati Wilhelm. Dat was de marge na de 7,5 kilometer sprint van woensdag die de volgorde van het vertrek bepaalde. In de vier ronden van 2,5 kilometer schoot ze negentien voltreffers.

Wilhelm miste er vier en liep vier strafronden. De Zweedse Forsberg en Noorse Poirée die het veld bij het ingaan van de laatste ronde aanvoerden, schoten in de laatste omloop twee keer mis en grepen naast de medailles. Wilhelm bleef in de race en pakte zilver. Het brons was voor de Bulgaarse outsider Irina Nikoultchina.