Binnen de ring

De sloop vordert. Bulldozers nemen gulzige happen uit de huizen die tachtig jaar geleden voor de gewone man werden neergezet. Inmiddels zijn ze echter te slecht om nog voor renovatie in aanmerking te komen, zo blijkt uit onderzoek naar de Kempensebaan aan de rand van het centrum van Eindhoven, vlak naast de ringweg.

Een enkel huizenrijtje staat er nog. De ramen zijn ingegooid, gordijnen wapperen, een poes sluipt een trap op.

Honderd gezinnen zijn de afgelopen maanden verhuisd naar een wisselwoning van de woningcorporatie. Ze zijn in afwachting van nieuwbouw die over anderhalf jaar wel ongeveer klaar zou zijn. Dan zou de achterstandswijk Lakerlopen als eerste van twaalf wijken grondig vernieuwd zijn, compleet met een verlengde Paulus Potterstraat om een winkelcentrum beter bereikbaar te maken en de bevoorrading te vergemakkelijken. De straat zou daartoe moeten worden verbreed en om die reden zouden ook een paar hoekhuizen moeten worden gesloopt, zoals cafetaria annex broodjeszaak Baretta. De Baretta's kregen onlangs te horen dat ze over een jaar weg moeten zijn. Ze mogen verkassen naar een veel rustigere en dus ongunstigere locatie verderop. Dat is ons einde, veronderstelt Janny Baretta, maar ze laat het er niet bij zitten want ze heeft geen dertig jaar gewerkt om naar de soos te gaan. Met de soos is de sociale dienst bedoeld.

De vraag is nu of de bouwplannen doorgaan. Twee bewoners weigeren hun huis te verlaten. Ze worden bijgestaan door de zoon van een van hen, een slimme jurist die gemeente en woningcorporatie erop wijst dat de verhuiskostenvergoeding te laag is, dat de hun aangeboden wisselwoning te ver van hun huidige huis ligt en vooral dat de bouwplannen nog steeds niet de wettelijke procedures hebben doorlopen, onder andere omdat de provincie er nog altijd geen toestemming voor heeft gegeven. Daar komt bij dat een bekende boksschool in de wijk (goed voor zeven bokskampioenen uit de Nederlandse selectie) vorig jaar door de rechter in het gelijk werd gesteld toen de gemeente de sportschool ten behoeve van het verleggen van de Paulus Potterstraat weg wilde hebben en illegaal wilde laten verklaren. Dat ging dus niet door, en eigenaar Ron Rovers gaat alleen weg als hij er vijfhonderd vierkante meter terugkrijgt.

De gemeente ziet het probleem niet zo. Het klopt dat de bouwplannen nog niet zijn uitgewerkt en dat nog niet bekend is waar de nieuwe Paulus Potterstraat op uitkomt, en ook zijn er problemen met het bestemmingsplan `Eindhoven binnen de ring'. Maar dat er huizen worden gebouwd is wel zeker en met de sportschool zijn we in onderhandeling.

Bokser Rovers weet van niets. Sterker, hij vermoedt dat als er binnenkort dan eindelijk iemand van de gemeente contact opneemt, het nog zeker twee jaar zal duren voordat er zaken zijn gedaan en dus is er volgens hem maar één conclusie mogelijk, namelijk dat de honderd mensen die in hun wisselwoning zitten te wachten, gigantisch voor de gek zijn gehouden. Onzin, zegt woningcorporatie SWS, en de sloop gaat door.

    • Arjen Schreuder