Bezetting van brasserie

Naast het Concertgebouw in Amsterdam bevindt zich Bodega Keyzer, ook buiten de hoofdstad een beroemd café-restaurant.

Pianist Arthur Rubinstein at er ooit gerookte paling. Rubinstein is niet meer. Tot de nog levendige vaste klanten horen Wim T. Schippers, Máxima en Jaap van Zweden. Bodega Keyzer gaat vanwege een ingrijpende verbouwing die maanden duurt dicht en de oudere werknemers die ontslagen worden vrezen dat ze niet opnieuw in dienst zullen worden genomen. De eigenaar meldt dat hij niets kan beloven. Iets soortgelijks deed zich voor bij brasserie Balzar, vlak bij de Sorbonne, in de Rue des Écoles in Parijs. De brasserie werd niet verbouwd maar overgenomen door de Flo-groep, eigenaar van veel beroemde Parijse restaurants, waaronder La Coupole. De obers vreesden ontslag. Daarop besloten de vaste klanten tot een bezetting van het restaurant. Op een middag kwamen zij naar Balzar en eisten de komst van het Flo-opperhoofd, dat moest beloven dat interieur en menu bij het oude zouden blijven en dat er geen ontslagen zouden vallen. Die toezegging kwam. Aan het interieur werd niets veranderd. Nog steeds staan dezelfde gerechten (verhoogd in prijs) op de kaart, maar de obers aan wie men zo gehecht was zijn verdwenen. Zij kregen een royale opkras-premie die ze niet konden weigeren. Inmiddels zit brasserie Balzar 's middags en 's avonds weer vol. Vandaag een Frans recept voor 2 personen. De bereiding van deze met spek omwikkelde kwarteltjes gaat als volgt: bestrooi de schoongemaakte en afgedroogde kwartels met een klein beetje zout en versgemalen peper. Wikkel om elk schoongemaakt kwarteltje 3 lapjes spek. Smelt de boter in een pan en braad de kwartels aan alle kanten aan. Voeg de wijn, de bouillon, de gepelde tenen knoflook en ontvelde sjalotjes toe. Laat de kwartels in ongeveer 20 minuten zachtjes gaar stoven. Draai ze af en toe om. Eet knapperig gebakken paddestoelen, zuurkool en aardappelpuree bij dit gerecht. Maak een kuiltje in de puree en giet hier braadvocht in. Tabletten voor paddestoelenbouillon zijn te koop in (Italiaanse) delicatessenwinkels. Gebruik eventueel kippenbouillon. Voeg in het laatste geval wat gedroogde paddestoelen aan de bouillon toe.

    • Anne Scheepmaker