AZ laat zich weer eens van beste kant zien

AZ-voorzitter Dirk Scheringa heeft zich wel eens beklaagd over de instelling van zijn goedbetaalde profvoetballers. Ze moesten maar eens een dagje meelopen achter de vuilniswagen om te constateren wat voor een mooie baan ze hebben, opperde hij vorig jaar.

Gisteren vertoonden de spelers van AZ een strijdlust die geheel beantwoordde aan de idealen van Scheringa. De ongebreidelde inzet werd beloond met een punt tegen Ajax, dat een kans om drie punten los te raken van Feyenoord liet liggen. Maar de anders altijd in De Hout aanwezige Scheringa kon er toevallig een keer geen getuige van zijn. De puisant rijke voorzitter verblijft momenteel bij zijn DSB-schaatsploeg in Salt Lake City.

Het had de afgelopen week ouderwets gerommeld bij de voetbalclub in Alkmaar. Na de afstraffing tegen Heerenveen (0-2) dreigde de club steeds verder af te zakken naar de degradatiezone. Daarnaast was er het incident-Barry van Galen. De soms geniale, maar vaak zeer onstuimige middenvelder had tegen Heerenveen in een hopeloze situatie zelf om een wissel gevraagd, omdat hij naar eigen zeggen `niet lekker' in de wedstrijd zat. Zijn ploeggenoten konden dit niet waarderen en voelden zich in de steek gelaten.

Trainer Henk van Stee, die zegt te zijn aangesteld om de rust te bewaren in Alkmaar, wist de eenheid binnen de ploeg te herstellen. Nadat van Galen zijn excuus had aangeboden (Van Stee: ,,Hij had het niet zo bedoeld'') kreeg hij tegen Ajax weer een basisplaats. Het elftal bleek vervolgens bereid zich leeg te knokken tegen de kampioenskandidaat.

Sommige spelers, zoals Olaf Lindenbergh, verlieten zelfs met krampverschijnselen het veld. Ajax bleef in het geweld overeind. Zij het met de hulp van enkele AZ-spelers, zoals Perez, Nelisse en Kromkamp, die faalden in de afwerking. ,,Met een beetje pech hadden we hier ook kunnen verliezen'', gaf trainer Ronald Koeman toe.

De noeste arbeid in een wedstrijd die in de Italiaanse Serie A geen slecht figuur had geslagen kwam voor Van Stee op een goed moment. Hij moet het sportieve fundament leggen voor de periode vanaf 2004, wanneer AZ in een nieuwe accommodatie van 150 miljoen gulden gaat voetballen. De begroting van de Noord-Hollandse club kan dan omhoog en zodoende wil AZ uitgroeien tot een structurele subtopper in de eredivisie. Degradatie past vanzelfsprekend niet in deze toekomstdroom. Van Stee: ,,Ik laat me niet leiden door emotie. Het incident rondom Van Galen is door de buitenwacht vreselijk opgeklopt. We hebben deze kwestie intern al snel uitgesproken. De spelers zijn tegenwoordig wat eerlijker en opener tegenover elkaar.''

Dat de verwende profs van AZ, die voor een goed salaris voor lange tijd vastliggen, wel degelijk kunnen knokken was Van Stee al eerder bekend. ,,Tegen Groningen heeft deze groep ook gevochten als leeuwen. Alleen vorige week tegen Heerenveen ging het mis. En volgende week kan het wel weer helemaal niets zijn. Zoals we vandaag hebben gespeeld, houden we geen seizoen vol. Bovendien kan deze ploeg heel moeilijk tegenslagen verwerken en scoren we moeilijk.''

Het aankoopbeleid is dan ook gericht op het aantrekken van meer karaktervoetballers. Voor het volgende seizoen zijn Martijn Meerdink (De Graafschap) en de Finse verdediger Juha Reini (Racing Genk) reeds vastgelegd. Als John Bosman stopt, moet er zeker nog een spits bijkomen. Van Stee en Scheringa willen het liefst schoon schip maken en een groot aantal spelers elders onderbrengen. In Nederland wordt dat een lastig verhaal. De meeste clubs in de eredivisie kunnen hun salarissen niet betalen en daarom zullen velen hun contract in Alkmaar uitdienen; desnoods als reservespeler.

Gisteren was van een gebrek aan inzet evenwel geen sprake. AZ speelde achterin met uitblinker José Fortes Rodriquez als centrale verdediger `één tegen één', waardoor op het middenveld de opbouw van Ajax kon worden ontregeld. Later in de wedstrijd wisten de Amsterdammers zich wat vaker te ontworstelen aan de ijzeren greep van AZ dat zelf ook moeite had het doel van keeper Joey Didulica, die de zieke Fred Grim verving, te bereiken.

Aangezien het aantal kansen voor Ajax beperkt bleef, ging Koeman schuiven met zijn voorhoedespelers. Wamberto maakte in het kielzog van de statische centrumspits Nikos Machlas plaats voor Mido en ging linksbuiten spelen. Later verscheen de Braziliaan ook nog op de rechterflank, tot hij werd gewisseld voor Ikedia. Ajax bediende zich uit pure noodzaak regelmatig van verre trappen naar voren, waardoor de kopsterke Mido in het centrum beter tot zijn recht kwam dan de 1,68 meter lange Wamberto.

Mido kreeg zes minuten voor het eindsignaal de mooiste kans voor Ajax, toen Michael Buskermolen in het strafschopgebied uitgleed. Mido schoot de bal echter in het zijnet. De Zweed Zlatan Ibrahimovic verdrong Machlas een kwartier voor tijd weer uit het elftal, maar ook de Zweedse international etaleerde een gebrek aan scherpte. Een overwinning was voor het weinig inventieve Ajax onverdiend geweest.

AZ

0

Ajax

0

Ruststand 0-0. Schds: Haverkort. Tsch: 7.997. Gele kaarten: Opdam, Lee (AZ) en Van der Meyde (Ajax).

    • Erik Oudshoorn