`Alkestis' op Holland Festival

Het Holland Festival opent dit jaar op 7 juni in de Amsterdamse Stadsschouwburg met de Griekse tragedie Alkestis van Euripides, uitgevoerd door de Müncher Kammerspiele. Dat heeft de festivalleiding dit weekeinde bekendgemaakt.

ZT Hollandia uit Eindhoven speelt op het festival het toneelstuk Bacchanten van Aeschylos, in samenwerking met de Syrische componist Nouri Iskandar en een Syrisch vrouwenkoor. Deze productie was twee jaar geleden al gepland, maar bleek toen niet haalbaar. Componist Steve Reich en video-kunstenaar Beryl Korot maken de `digitale video-opera' Three Tales.

Het festival brengt een programma rondom de Nederlandse componist Cornelis de Bondt, met zijn composities Bloed, Karkas en Grand Hotel. Choreograaf Emio Greco maakt Rimasto Orfano. Van Meg Stuart is de choreografie Alibi te zien. Het festival wordt op 21 juni afgesloten met een live-vertoning op videoscherm in het Westerpark van Turandot, uitgevoerd door De Nederlandse Opera.

Lange tijd was het onzeker of er dit jaar wel een Holland Festival zou zijn. De leiding vond dat ze dringend meer subsidie nodig had, die staatssecretaris F. van der Ploeg (cultuur) niet wilde geven. Dieptepunt van dit conflict was vorig jaar het aftreden van het festivalbestuur. Daarom is dit een noodeditie, een `impressie' van een festival, met slechts negen producties.

Omdat kleinere producties en zijprogramma's ontbreken, spreekt directeur Ivo van Hove van een `röntgenfoto' van een echt festival: je ziet de botten maar niet het vlees. Van Hove breekt met zijn beleid om vooral theater te laten zien. Alle podiumkunsten zijn even sterk vertegenwoordigd: twee toneelstukken, twee opera's, twee balletten, en drie muziekstukken. De meeste zijn grote eigen producties in samenwerking met buitenlandse festivals en andere producenten.