Aamodt houder van vrijwel onaantastbaar skirecord

Tien jaar na zijn eerste olympische goud op de Super-G in Albertville (1992) behaalde Kjetil-Andre Aamodt zaterdag in Snowbasin zijn derde gouden medaille, op de Super-G. Het was zijn tweede binnen vier dagen, nadat hij woensdag al de combinatie had gewonnen.

Het goud op de Super-G betekende zijn zevende olympische medaille. Dat zijn er twee meer dan Alberto Tomba, Katja Seizinger en Vreni Schneider. Aamodt heeft ze in alle soorten: drie goud, twee zilver, twee brons. Met de WK's (vijf goud,drie zilver, twee brons) erbij heeft hij zeventien medailles, een vrijwel onaantastbaar record in het alpineskiën.

,,De volgende medaille is altijd de leukste'', reageerde hij zaterdag laconiek. ,,Maar deze is toch bijzonder, omdat ik tien jaar geleden mijn eeste gouden plak ook op de Super-G won.''

De 30-jarige Noor liet zaterdag twee Oostenrijkers achter zich. Stephan Eberharter werd tweede met een achterstand van eenhonderdste van een seconde en Andreas Schifferer werd derde op 0,25 seconde.

Aamodt's beste resultaat op de Super-G in dit seizoen was de vijfde plaats in Garmisch-Partenkirchen. Zijn laatste overwinning in de wereldbeker op de Super-G dateerde alweer van vijf jaar geleden. ,,Skiracen is een zaak van vertrouwen'', vond Aamodt. ,,Door mijn goud op de combinatie kon ik zaterdag op de Super-G voluit gaan. Mijn Olympische Spelen waren al geslaagd.''

De overwinning betekende een triomf voor de veelzijdigheid van de prof uit Oslo. Met zijn landgenoot Lass Kjus is hij de enige in het alpineskiën die op alle vijf disciplines uitkomt. Op 16 januari 2000 werd hij na Zurbriggen, Girardelli en Mader de vierde skiër die in alle vijf disciplines een overwinning in de wereldbeker behaalde.

Aamodt won dit seizoen niet alle wereldbekers. Hij mist de beker op de afdaling. De overige bezit hij wel. In tien jaar won hij twintig wereldbekerwedstrijden. ,,Skiën is een combinatie van plezier en werk'', verklaarde hij. ,,Ik ga nog steeds met plezier naar mijn werk.''

Hij ruilde Oslo om belastingtechnische redenen in voor Monaco. Daar is hij elk jaar een prominente gast bij de Formule I-race.

Snelheid vindt hij ook in de atletiek. Zijn record op de halve marathon is 1 uur 20. Daarnaast doet hij in zijn woonplaats aan golf, tennis, ijshockey, basketbal en voetbal. Zijn ski's heeft hij er niet. Die liggen in Oslo bij zijn materiaalman. Aan bergbeklimmen doet hij niet, want: ,,Ik heb last van hoogtevrees.''