ZEEWOLDE

Zeewolde is sinds 1984 een zelfstandige gemeente in Zuidelijk Flevoland. Het is daarmee de jongste gemeente in de provincie Flevoland. Het dorp heeft een oppervlakte van 26.894 hectare en telt ongeveer 19.000 inwoners.

Boeren begonnen er eind jaren zeventig het land te verbouwen. In 1983 werd officieel begonnen met het bouwen van woningen in de dorpskern. De eerste dorpsbewoners konden in 1984 hun huis betrekken. Jonge gezinnen vormen de hoofdmoot in Zeewolde. De leeftijdscategorie van 25 tot 40 jaar is de grootste. Meestal gaat het om tweeverdienende ouders. Ze kozen voor de rust, ruimte, natuur en gunstige ligging van het dorp. Zeewolde ligt op de rand van de Veluwe, dicht bij de Randstad en is zonder files te bereiken. Een treinstation ontbreekt, maar er komen bussen. In Zeewolde wordt vooral gewoond en gerecreëerd. Werkgelegenheid is er niet veel. Tweederde van de beroepsbevolking werkt buiten het dorp, vooral in Utrecht en de Veluwe. Zeewolde heeft een strand, diverse jachthavens, recreatieterreinen met huisjes en een vakantiepark. Op een van de recreatieterreinen is sinds enige tijd een asielzoekerscentrum gevestigd. In het dorp wonen weinig allochtonen. Leefbaar Zeewolde is de grootste partij. De gemeente wil graag uitbreiden en hoopt dat er in 2030 zo'n 30.000 inwoners in Zeewolde zullen wonen. De bevolking groeit met zo'n 1000 inwoners per jaar.