Winterspelen mekka voor kleine handelaren

De Olympische Spelen zijn business. Niet alleen voor de multinationals die miljoenen guldens hebben geïnvesteerd, maar ook voor de kleine middenstanders in en om Salt Lake City en gelegenheidsverkopers.

Met hetzelfde enthousiasme waarmee hij over zijn geloof in Jezus praat, steekt praktizerend mormoon Joshua Hammons zijn verkooppraatje af over Kryptin Mist. Elke brildrager die zijn stand passeert in de shoppingmall Crossroads in het centrum van Salt Lake City, houdt hij staande. Voordat je het weet heeft hij je bril in zijn handen om het revolutionaire anti-aanslagmiddel te demonstreren. Ook zelden zulke schone glazen gehad. Na een paar minuten heeft Hammons twee potjes en flesjes met een lichtgroene substantie ingepakt en verkocht. De brildrager is twintig dollar lichter.

Olympische gelegenheidshandel in overvloed in Salt Lake City. Zo grijpt de 22-jarige student Hammons een unieke kans om zijn creditcardschuld van 4.800 dollar dollar af te betalen. Waar hij zijn geleende geld aan heeft uitgegeven? ,,Hebbedingetjes, je weet wel. Spullen die ze op tv verkopen en die je met één telefoontje en het achterlaten van je telefoonnummer kunt bestellen. Mijn boodschap: neem nooit een creditcard. Die 4.800 dollar moet ik tijdens de Winterspelen terug kunnen verdienen. Als ik voor 20 dollar verkoop, is de helft voor mij.'' Potentiële klanten genoeg voor Kryptin Mist. ,,Want iedereen heeft een bril: ten minste een zonnebril.''

Ook Michael Medsker zit in de brillenbusiness, als general manager van Lenscrafters, ook gevestigd in winkelcentrum Crossroads. Aan het begin van de middag oogt het nog rustig in zijn zaak, waar bijzondere affiches met kortingen voor olympische sporters de etalageramen sieren. Die krijgen 20 procent korting. Winnaars van gouden medailles krijgen 50 procent korting, zilver is goed voor 40 procent, brons levert een korting van 30 procent op. Een affiche nodigt de Amerikaanse kunstrijdster Michelle Kwan uit om de zaak binnen te stappen met haar gouden medaille.

Als ze die tijdens de Spelen laat zien, mag ze een zonnebril uitzoeken. ,,Gisteren kwam ze hier even langs, om te zeggen dat ze het een leuk idee vond'', zegt Medsker. Ze heeft nog geen bril naar keuze uitgezocht, omdat ze nog niet op het ijs heeft gestaan en dus nog geen medaille heeft.

Meer aanloop bij de roltrap van Crossroads, op de begane grond van het winkelcentrum. Een blond barbiemeisje trekt de aandacht bij dekens die toeschouwers bij onoverdekte sportevenementen warm moeten houden. Lekker dik en uitgevoerd in de kleuren van de Amerikaanse vlag. `Touch me', smeekt een bordje op enkele van de dekens, die op een variant van een haringkar zijn uitgestald. ,,55 dollar kosten ze'', zegt verkoopster Angie Andrus. ,,Normaal zijn ze 65 dollar.''

Het lijkt tegen de trend in te gaan om tijdens de Winterspelen de prijzen van artikelen te verhogen, maar het blijkt niet meer dan een beproefde verkooptechniek. En dan is er nog het kingsize-model waar een compleet warmte zoekend gezin onder kan, voor 123 dollar, met de afbeelding van Lady Liberty, het Vrijheidsbeeld, en het opschrift God bless America. Dekenhandelaar Logan, die buiten het winterseizoen zijn brood verdient als aannemer van dakbedekkingswerk, werkte acht jaar in Zuid-Korea als reisleider en kwam daar voor het eerst met de dekens in de vorm van de Amerikaanse vlag in aanraking. Als hij af toe een exemplaar kocht en naar familie of vrienden in de Verenigde Staten stuurde, kreeg hij een reeks nabestellingen.

Hij woonde al weer drie jaar in de Verenigde Staten toen hij in november besloot om de dekens uit Zuid-Korea te importeren en tijdens de Olympische Spelen te gaan verkopen. ,,De aanslag van 11 september heeft daarbij geen rol gespeeld, al zorgt dat wel voor een grotere omzet'', zegt Logan. In een fraai staaltje van Amerikaans ondernemerschap surft de dakdekker lekker mee op de golven van het sterk toegenomen patriottisme onder de Amerikaanse bevolking sinds de aanslagen in New York en Washington.

Een geïnteresseerde voorbijganger wordt ingepalmd door de blonde verkoopster, streelt een deken, maar heeft een aanmerking op donkere vlekken op de rood-witte banen van het vlagmotief. ,,Dat geeft het gewapper van de vlag weer en de schaduwwerking'', zegt de sluwe Logan, wiens A-locatie eerder deze week werd aangedaan door een cameraploeg van talkshowpresentator David Letterman. Op televisie heeft Logan zijn handelswaar al vaak voorbij zien komen, als onderdeel van de uitrusting van toeschouwers bij schansspringen en snowboarden.

Logan verkoopt zijn dekens al sinds half januari. ,,We wisten niet wat we konden verwachten'', zegt Logan. Twee dagen voor de Winterspelen verviervoudigde zijn omzet. ,,Dit is een dure plaats om te huren, maar donderdag had ik het omslagpunt al bereikt. Vanaf dat moment maak ik pure winst.'' Elke dag is een feest voor de 'vrije jongen' uit Sandy, een voorstad van Salt Lake City. Logan handelt overigens niet alleen in dekens. Ook zijn all-American verkoopster doet hij in de aanbieding. ,,Het is net uit met haar vriendje. Ze is beschikbaar.''

    • Ward op den Brouw