Winterspelen

Of bridge thuishoort op de Olympische Spelen, daar zijn de geleerden het nog steeds niet over eens. Met zijn gebruikelijke slagvaardigheid organiseerde José Damiani, voorzitter van de Wereld Bridge Federatie, in ieder geval precies een week voor aanvang van de Spelen in Salt Lake City zijn jaarlijkse I.O.C. Bridge Grand Prix. Niet in het olympisch dorp, dat kon natuurlijk niet, maar wel in het Hilton. Deze demonstratiewedstrijd moet aantonen dat bridge een echte sport is; met alle sportieve inspanningen en dopingcontroles van dien. Gezien het deelnemersveld was de Grand Prix niet helemaal zonder betekenis. Bovendien deed de Nederlandse afvaardiging het prima. De junioren Bas Drijver en Sjoert Brink bewezen andermaal in hun categorie tot de wereldtop te behoren door goud te veroveren. Bij de vrouwen won Frankrijk het goud en veroverde Neder-land het brons. Daarmee spoelden de Nederlandse vrouwen de slechte smaak van het WK in Parijs al goeddeels weg. In de wedstrijd tegen Frankrijk excelleerde Bep Vriend met alert tegenspel:

O/Allen

♠ H 9 7

♡ 6

♦ H B 10 7 2

♣ A H V 5

♠ A

♠ V 8 5 4

♡ H B 10 9 8 7 2

♡ A 5

♦ 6 5

♦ 9 6 3

♣ 10 6 3

♣ B 8 4 2

♠ B 10 6 3 2

♡ V 4 3

♦ A V 4

♣ 9 7

In de gesloten kamer speelde Anneke Simons 4♠ vanuit zuid, na 3♡ van west. Op enig moment troefde de leider een harten laag op tafel en nog een met de negen. Die kaart werd door oost overgetroefd met de vrouw, waarna het contract niet meer down kon. Open had west, Marijke van der Pas, eveneens met 3♡ geopend en luidde het eindcontract hetzelfde. Van der Pas startte met harten voor het aas en de volgende harten was voor een troefje op tafel. De leider, Sylvie Willard, stak over naar ♦A en troefde de derde harten af met de negen. Oost, Bep Vriend, troefde niet over, maar gooide een ruiten weg. Deze manoeuvre bleek cruciaal voor het tegenspel. Willard, die dacht met twee troefverliezers er vanaf te komen, vervolgde met troefheer voor het aas. Op de volgende harten ontdeed Vriend zich weer van een ruiten. Zuid troefde en speelde troefboer, gedoken door Vriend. Daarna maakte de tweevoudig wereldkampioene echter nog troefvrouw en troefacht: 4♠ -1.

    • Jan van Cleeff