The Microphones

The Microphones hebben een grensverleggend album gemaakt waarop werkelijk alles klopt. Beperkt klinkende, maar uiterst weloverwogen opnametechnieken, uitgelezen gebruik van elk instrument dat voorhanden is, en broze zang die door de teksten een meesterlijk cachet krijgt. Nu hebben The Microphones onder leiding van Phil Elvrum al een slordige honderd songs uitgebracht, maar echt bekendheid genieten ze niet. Hun vijfde plaat, The Glow pt 2, is echter te briljant om over het hoofd te zien. Dit album staat vol breekbare liedjes in een even vreemde als dwingende vorm: akoestische songs doorspekt met kleine stormen van overstuurd lawaai waarin verwrongen klinkende gitaren, strijkers en piano's minimale partituurtjes uitvoeren.

The Microphones hebben een eigen, zeer overdacht lo'fi concept dat muzikaal én tekstueel ongewoon zintuiglijk is. Het ene moment huiver je nog van een spookachtig lied over ontsporend zelfbewustzijn, het andere moment huil je alweer om een bezongen plek waar ooit de liefde is beleden. Een meesterwerk.

The Microphones, The Glow pt 2; K / Konkurrent, kcd 133

    • Nanne Tepper