Stedelijk wil uitlenen

Het Stedelijk Museum in Amsterdam overweegt permanent kunstwerken uit te lenen aan collega-instellingen. Het gaat om werken van bijvoorbeeld impressionisten, die niet passen bij de na-oorlogse en hedendaagse kunst die het museum doorgaans laat zien.

Een woordvoerder van het Stedelijk meldt dat het nog prille ideeën zijn in het licht van de verbouwing die eind dit jaar begint en de nieuwe opstelling daarna. Musea die in aanmerking komen voor de bruiklenen zijn bijvoorbeeld het Van Gogh Museum en het Rijksmuseum.

,,Het gaat om werken die nooit te zien zijn omdat ze niet passen bij de tentoonstellingen die we hebben'', aldus de zegsman. ,,Het is toch beter als ze elders wel getoond kunnen worden.''

Het museum sluit eind dit jaar de deuren vanwege de verbouwing van het bstaande gebouw en de nieuwbouw van Alvaro Siza. In april 2005 gaat het Stedelijk naar verwachting weer open.