Razende gitaren en pakkende melodieën

Even leek het dat de Texaanse band met de extreem lange naam And You Will Know Us By The Trail Of Dead zijn vooruitgesnelde reputatie eer aan zou doen en het instrumentarium en, wellicht, elkaar en het publiek te lijf wilde gaan. Maar nee, het bleef bij de klimpartij van Neil Busch die zijn bas ophing in de rekken waar ook het licht hangt.

Achteraf was het maar goed ook dat de groep splinterend hout en rondzwaaiende bloeddruppels meed. Zo'n aanpak krijgt al snel veel van een gimmick. En de band uit Austin heeft genoeg in huis om het gimmickstadium te ontstijgen. Al ontbreken ook op het eind deze maand te verschijnen, derde album Source Tags And Codes de referenties aan het grote voorbeeld Sonic Youth niet.

Net als die New Yorkse groep experimenteert You Will Know Us By The Trail Of Dead graag op hoog volume met verschillende gitaarstemmingen. Maar waar dat bij Sonic Youth eerder de dissonante kant opgaat, gaan de Texanen uit van `open' akkoorden en neigt men naar de klassieke, aan de blues onttrokken rock & roll-oervormen. Niettemin zou de manier waarop de single `Relative Ways' uit de startblokken gaat zo van Sonic Youth geplukt kunnen zijn, ware het niet dat het tweede couplet op een hysterische manier in de microfoon geschreeuwd wordt.

Tussen het met veel feedback en gevoel voor de hypnotiserende werking van `boventonen' vormgegeven gitaargeraas bleek bovendien dat de band een opmerkelijk gevoel voor pakkende melodieën heeft. Gekoppeld aan een fikse dynamiek en een uiterst energieke podiumpresentatie leverde dat een aantrekkelijke rockshow op. Het veelvuldig ruilen van instrumenten (Busch speelde een nummer gitaar, Keely en Jason Reece wisselden elkaar af op drums en gitaar) was daarbij nu eens geen storende factor, want daarin hebben ze onderhand zoveel routine dat er voor je het in de gaten had alweer iemand anders voor de zangmicrofoon stond.

Dat Source Tag And Codes bij een grote platenmaatschappij verschijnt, een primeur voor de band, zal hen wel geen wereldroem bezorgen maar wellicht wel een verdiend undergroundsucces.

Concert: And You Will Know Us By The Trail Of Dead. Gehoord: 13/2, Vera Groningen.

    • Jacob Haagsma