R. Hol

Wereldberoemde klassieke componisten als Mozart, Beethoven, Schubert en Mendelssohn, heeft Nederland niet voortgebracht. Maar er waren in de 19de eeuw wel iets mindere Hollandse goden. In de 20ste eeuw keek men op hen neer, ze waren immers mindere goden en hun muziek was 19de eeuws, heel ouderwets dus.

Nu het stadium `ouderwets' voorbij is, beluisteren we deze muziek als mooi en lekker typisch 19de eeuws. Zo gaf het Residentie Orkest onlangs voor het eerst sinds de première in 1847 een volledige uitvoering van de Mis van Johannes Verhulst, een groots werk, dat op cd wordt gezet. Eerder gebeurde dat voor het eerst met de vier symfonieën van Verhulsts tijdgenoot Richard Hol (1825-1904), zoon van een Amsterdamse melkman. De goedgeluimde zonnige symfonieën uit de periode 1863-1889 klinken aangenaam. Ze kunnen zich schaamteloos handhaven in de schaduw van Mendelssohn.

R. Hol: Symfonieën 1 & 3 Chan 9796; Symfonieën 2 & 4 Chan 9952.

    • Kasper Jansen