Perfecte lamskoteletten

Tot mijn verbazing zie ik bij heel wat slagers dubbele lamskoteletten liggen. Wat een onhandelbare stukken vlees zijn dat toch. Met doormidden gehakte enkele exemplaren, die je bij halal-slagerijen die deze soort vlees veel verkopen ziet liggen, kun je in de keuken perfect gegrilde koteletten bereiden. Soms blijkt de handigste en beste bereidingswijze zo eenvoudig dat menig mens er niet op komt.

Ik keek in Griekenland, waar het lamsvlees op brandend houtskool werd geroosterd, de kunst af. Binnenshuis gebruik ik een gietijzeren grillpan. Deze pan is bezig Nederland te veroveren. Ik zag een zeer goedkoop exemplaar bij de firma Blokker. Helaas met een onpraktisch houten handvat. Bij Ikea wordt een betere grillpan verkocht. In keukenwinkels vind je de allerbeste grillpannen en heb je meer keus. Perfecte lamskoteletten worden als volgt gemaakt. Begin met bij de slager de lamskoteletten aan te wijzen die je hebben wilt. Reken op 2 à 3 enkele lamskoteletten per persoon. Drie stuks als ze klein zijn en van het mooiste deel van de achterkant van het lam zijn gesneden. Koteletten van het ribstuk zijn wat groter en ook zeer geschikt. Vooraan bij de kop zitten de wat rommelige koteletten die van de hals worden gesneden. Laat die liggen. Zet de koteletten op een rijtje rechtop, op het vette randje, op de grillpan die wordt verhit. Zet de twee koteletten aan de buitenkanten iets scheef zodat ze als boekensteunen dienst doen. Grill de koteletten rechtop, op een middelhoog vuur, gedurende enkele minuten. Controleer of de randjes vet knapperig en lichtbruin zijn. Leg de koteletten nu plat in het gesmolten vet neer. Extra boter of olie is volstrekt overbodig. Grill ze ongeveer 3 minuten per kant. Het lekkerst zijn de koteletten als ze van binnen rosé zijn. Maar er zijn ook mensen die van volkomen gaar vlees houden. Bestrijk de koteletten tijdens het grillen met knoflook uit de knijper en strooi er wat tijm op. En als ze klaar zijn naar wens met zout en peper. Lekker bij dit gerecht: flageolets of linzen. De snelle kok gebruikt peulvruchten uit blik. En/of een salade gemaakt van slabladen, tomaat, komkommer, ui en stukjes fetakaas.

    • Anne Scheepmaker