`Pensioenfonds mag even tekort hebben'

Pensioenfondsen hoeven niet langer verplicht te zijn om te allen tijde betaling van de pensioenen te garanderen. Dat heeft de Sociaal-Economische Raad (SER) het kabinet gisteren geadviseerd. Voortaan is voldoende dat zij `te zijner tijd' aan hun verplichting kunnen voldoen.

Zonder deze plicht kunnen de fondsen flexibeler handelen (bijvoorbeeld in aandelen) en kosten besparen, vindt de SER in een advies over de nieuwe Pensioenwet. De SER is het belangrijkste sociaal-economische adviesorgaan van het kabinet en bevat vertegenwoordigers van werknemers- en werkgeverscentrales evenals onafhankelijke deskundigen.

Pensioenfondsen moeten nu voortdurend genoeg vermogen hebben om alle (toekomstige) gepensioneerden uit te betalen, ook als de betrokken werkgever failliet gaan. Pensioenfondsen zouden zich ook kunnen verzekeren voor hun betalingsplicht, is het idee van de SER. Bovendien zullen lage aandelenkoersen ooit wel weer omhoog gaan, zodat de fondsen alsnog genoeg geld hebben.

Een waarschuwing kwam vrijdag evenwel van het Centraal Planbureau (CPB). ,,Aandelenkoersen die laag zijn, kunnen ook nog lager. De theorie dat het vanzelf weer stijgt, is niet algemeen aanvaard'', aldus CPB-deskundige C. van Ewijk tegen het persbureau ANP. Hij waarschuwde bovendien dat niet te licht gedacht mag worden over het risico dat bedrijven failliet gaan. Daarvoor verwees hij naar het ooit veelbelovende Amerikaanse bedrijf Enron, dat recent over de kop ging. De gepensioneerden kunnen naar hun geld fluiten.

De SER meent dat nog onderzoek nodig is naar de vraag hoeveel geld pensioenfondsen wel minimaal in huis moeten hebben voor de pensioenen.