Ook gouden medaille voor Canadees paar

Op advies van de Internationale Schaats Unie (ISU) heeft het Internationaal Olympisch Comité (IOC) het Canadese kunstrijpaar Jamie Sale en David Pellettier gisteren alsnog de gouden medaille gegeven.

Het IOC zette Sale en Pelletier naast het Russische paar Jelena Bereznaja/Anton Sikharoelidze op het hoogste platform op advies van de ISU-raad nadat deze de jurering bij het paarrijden had onderzocht. De ISU heeft de waardering van het Franse jurylid Marie-Reine Le Gougne geschrapt. Hierdoor ontstond evenwicht in het totale jury-oordeel (4-4). De ISU heeft Le Gougne, die suggereerde dat ze onder druk was gezet om voor het Russische paar te stemmen, met onmiddellijke ingang geschorst. Maandag buigt de ISU zich over mogelijke hervormingen bij de jurering van het kunstrijden.

De ontknoping van het paarrijden leidde tot een enorme rel in Salt Lake City. De affaire dreigde alle andere evenementen te overschaduwen. Gisteren kwam het bestuur van het IOC bij elkaar om het voorstel van de ISU-raad te behandelen. Zeven van de negen bestuursleden waren voor het opwaarderen van de zilveren medaille naar een gouden. Eén stemde tegen, één onthield zich. IOC-voorzitter Jacques Rogge vond dit de beste oplossing. ,,Het is in het belang van de sporters genomen.'' Rogge had op haast aangedrongen. ,,De andere sporters mochten er niet onder lijden.'' De Canadese delegatie had de kwestie al voorgelegd aan het Arbitragehof voor de Sport.

Het was pas de derde keer in de geschiedenis van de Spelen dat een uitslag werd gecorrigeerd voor een andere reden dan het gebruik van doping. In het Canadese kamp werd de beslissing van het IOC met gejuich begroet. ,,We wisten dat we een gouden kür hadden gereden en we zijn dolgelukkig dat nu gerechtigheid is geschied'', vertelde Pellettier. ,,We hebben niets tegen Bereznaja en Sikharoelidze, dit besluit ontneemt ook niet de glans van hun medaille. We hebben slechts willen protesteren tegen het systeem, waarmee de jury het kunstrijden beoordeelt. Ik hoop dat het huis nu verder wordt schoongemaakt, zodat voortaan een eerlijke jurering plaatsvindt.''

Zelfs in het Amerikaanse Witte Huis werd instemmend gereageerd op de toekenning van het goud aan de Canadese kunstrijders. ,,Ik vind het een terechte beslissing om in dit geval twee gouden medailles toe te kennen'', verklaarde president Bush.

Namens het Russische Olympisch Comité uitte bestuurslid Rudolf Nezvegsky felle kritiek op het oordeel van het IOC. ,,Voorzitter Rogge heeft een duidelijk signaal gegeven dat de competitie kan worden beslist in de rechtszaal en niet in de sportarena'', vertelde de woedende Nezvegsky aan persbureau Reuters. ,,Door te bezwijken voor de kritiek op de beslissing van de jury heeft het IOC de Olympische spirit en de gedachte van fair play ondermijnd. Deze actie bedreigt het wezen van de sport.''

Volgens IOC-voorzitter Rogge heeft de Olympische beweging echter geen schade ondervonden door de affaire. ,,We hebben snel en adequaat gehandeld in het belang van de sporters'', zei hij.