Onverwijld adverteren

Het lijkt een heuse verzamelaar van baanbrekende wapenfeiten, het Amerikaanse bedrijfje Via Networks. In februari 2000 kwam het als eerste internetbedrijf naar de beurs van Amsterdam. Op de eerste dag van notering werd slechts één koers vastgesteld waartegen de orders van beleggers werden uitgevoerd. Die lag 324 procent boven de vooraf vastgestelde emissieprijs.

Via Networks werd daarna verder verhandeld op de Amerikaanse schermenbeurs Nasdaq, tegen koersen die daar ver onder lagen. Inmiddels onderzoeken circa 650 beleggers vervolging van de begeleidende bank Fortis. Nog een novum: de procederende beleggers worden in de kosten gesteund door een investeringsmaatschappij die een deel van de schadevergoeding wil, mocht die er ooit komen. Een belegger in rechtszaken, zeg maar.

De gedupeerde beleggers kregen gisteren een steuntje in de rug van de Stichting Toezicht Effectenverkeer (STE). Voor het eerst in zijn bestaan gebruikt de beurswaakhond de schandpaalmethode: Fortis Bank wordt en plein public een boete van 9.076 euro opgelegd omdat zij haar klanten benadeelde, eigen gewin vooropstelde en met haar handelen de markt heeft misleid.

Fortis hield bij de beursgang van de hyperpopulaire aandelen 11 procent van de stukken achter de hand. Die werden tegen 89 euro aan beleggers verkocht. Een quick buck voor Fortis van ruim 3 miljoen euro.

Fortis moet nog erg wennen aan de steeds krachtiger rol die de STE in het toezicht op zich neemt. De bank vindt de publicatie prematuur omdat de STE toch wist dat Fortis zich beraadde op een beroep bij de bestuursrechter? Ofwel, geef me geen straf, want misschien ga ik daartegen officieel protesteren. In mei wist Fortis welke straf de STE overwoog, in september volgde de boete, gisteren de bekendmaking.

Bestuurders en bedrijven moeten effectentransacties ,,onverwijld'' melden. Hetzelfde geldt voor koersgevoelige informatie, waarvan mag worden verondersteld dat die een aanmerkelijke invloed op de beurskoers heeft. Eisen als ,,terstond''of ,,onverwijld'' laten zich uitdrukken in hooguit een paar dagen en soms zelfs een paar minuten.

De meldingen van de STE zijn een heel ander verhaal. De nieuwe consumentenman van de financiële markten wil graag meer openheid van zaken geven, maar worstelt met zijn wettelijke geheimhoudingsplicht.

Op 5 september werd de boete aan Fortis opgelegd. De toezichthouder heeft nog ruim 5 maanden gewacht om die boete via een advertentie ook aan het publiek, de beleggers die de STE beschermt, bekend te maken.

    • Jeroen Wester