Nieuwe opdrachten voor reïntegratie

Uitkeringsinstelling UWV heeft gisteren bekendgemaakt welke bedrijven vanaf 1 april opdrachten krijgen om arbeidsongeschikten en werklozen weer aan de slag te krijgen. Niet langer de overheid, maar de werkgevers en werknemers beslissen door welk reïntegratiebedrijf zij begeleid zullen worden.

De UWV, een publieke instelling, heeft per 1 april 41 bedrijven aangewezen die 60.500 mensen mogen gaan begeleiden. Met de trajecten is zo'n 350 miljoen euro gemoeid. Vorig jaar mochten 33 bedrijven ruim 61.600 werklozen en arbeidsongeschikten via reïntegratietrajecten aan een nieuwe baan helpen. In 2001 was er kritiek op het UWV omdat de regionale bedrijven werden over geslagen. Het UWV heeft daarom nu een aantal trajecten aan de regionaal werkende bedrijven toegewezen.

Net als vorig jaar heeft Kliq Reïntegratie de meeste aanbestedingen in de wacht gesleept met ruim 10.000 zogenaamde trajecten. Uitzendorganisatie Start kreeg 560 mensen toegewezen, een scherpe daling vergeleken met de 4.075 van 2001. Werkgevers en werknemers mogen nu zelf beslissen wie zij gebruiken voor reïntegratie. Voorheen bepaalde de uitkeringsinstatie dat.