Na afloop

Bezoekers van de Rotterdamse bioscoop Lumière geven hun mening over de film Training Day.

Harmen Toes (23): ,,Er zat een mooie opbouw in de film. Telkens verwacht je dat de jonge agent [Ethan Hawke] nu echt nee zal zeggen [tegen zijn oudere partner Denzel Washington]. Op het begin kan zijn gedrag nog worden goedgepraat, zo zwaar is nu eenmaal het leven. Dan krijg je door hoe het zit. Er zat wel veel flauwe humor in de film. Behalve wanneer hij [de jongere partner] het taalgebruik van Washington gaat overnemen. Dat was wel droog. In het algemeen vond ik het taalgebruik veel te grof. Tyfus eist in arme landen nog veel slachtoffers. Ze hadden ook andere scheldwoorden kunnen gebruiken. En constant dat gebruik van het woord nigger. Stuitend vond ik dat. Speciaal als een neger het zegt.''

Yusuf Gasim (18): ,,Ik heb Denzel Washington gezien in Hurricane en andere films. Daar speelde hij altijd de good guy. Dat lijkt hier ook zo totdat hij zijn beste vriend dood ging schieten. Ik vind dat Washington in deze film pas echt begint te spelen. Jammer dat hij het op het einde zo dom aanpakte. Ik vond de actie perfect.''

Jürgen de Ruijter (24): ,,Ik vond de film erg gewelddadig, maar wel goed. Er zaten ook goede grapjes tussen. De relatie tussen die twee agenten vond ik mooi. Hij [Washington] pakt dat groentje hard aan. Hij gebruikt hem. Langzaam kom je erachter dat hij [Washington] alles in planning heeft gezet.''

    • Interviews Michiel van Nieuwstadt