MORMON CITY

Ze waren niet van de televisie te slaan. Wanneer op de ene zender kunstrijdster Jamie Sale aan de zijde van haar partner David Pelletier haar tranen had gedroogd, liet ze op een volgende zender al weer nieuwe tranen de vrije loop.

Het was allemaal ook zo erg wat het Canadese paar tijdens de olympische finale van het paarrijden was overkomen. Ze waren verraden door een Frans jurylid dat waarschijnlijk onder druk van een Oost-Europees complot haar voorkeur voor het Russische duo Elena Berezhnaya en Anton Sikharoelidze had uitgesproken. Tranen op de tv-schermen, openingen van de kranten over Skate-gate, enquetes op websites en vervelende grappen over Russen en Fransen om onpasselijk van te worden. Jay Leno, de lulligste grappenmaker van Noord-Amerika, riep zelfs dat in Salt Lake City alles te koop is, zelfs Fransen. U begrijpt het al: de kijkcijfers stegen de afgelopen dagen naar historische hoogte. De concurrentie tussen de tv-zenders werd stevig aangewakkerd. De `affaire' vertoont gelijkenis met die van de kunstrijdsters Tonia Harding en Nancy Kerrigan op de Winterspelen van 1994 in Lillehammer. Een vriend van Harding had Kerrigan tijdens een training vóór de Spelen tegen haar benen geslagen. Nog altijd staat de tv-uitzending van de finale van het kunstrijden voor meisjes in Lillehammer te boek als de meest bekeken olympische reportage aller tijden. Kerrigan won zilver en is vergeten. Het totaal aantal minuten en letters dat door Amerikanen en Canadezen is besteed aan het vuilmaken van Fransen, Russen en de Italiaanse voorzitter Cinquanta van de internationale schaatsunie bereikte een recordhoogte. Het heeft geholpen. Juichende en met vlagjes zwaaiende Noord-Amerikanen begroetten gisteren het besluit van het IOC om Sale en Pelletier ook een gouden medaille te schenken. De persconferentie van IOC-voorzitter was natuurlijk live op de meeste zenders. De filmrechten heeft het IOC al verkocht aan de hoogste bieder. Het schijnt een maatschappij uit Hollywood te zijn. Bah! Kunstrijden voor jankers moet afgeschaft worden en wel meteen.

    • Guus van Holland