Meer waarschuwingen

In de laatste drie maanden van vorig jaar hebben Nederlandse beursfondsen 41 winstwaarschuwingen gegeven. Dat zijn er 31 meer dan over dezelfde periode een jaar eerder. Van de 41 bekendmakingen van tegenvallende resultaten zijn er tien afkomstig van bedrijven uit de AEX-index. Dit blijkt uit een inventarisatie van accountants- en adviesfirma Ernst & Young.

Het grote aantal winstwaarschuwingen in de laatste periode van het jaar verklaart het bedrijf door `11 september' en de economische tegenwind. Verreweg de meeste meldingen van tegenvallers, dertien stuks, zijn afkomstig uit de automatiseringssector. Industriële bedrijven volgen met zes winstwaarschuwingen.

Uit het onderzoek blijkt verder dat over heel 2001 door AEX-fondsen 20 winstwaarschuwingen zijn gegeven. Bij de midkapfonden lag dat aantal met 18 stuks iets lager. Volgens Ernst & Young daalt de koers met gemiddeld 6 tot 15 procent na een winstalarm. De firma verbaast zich erover dat er slechts in een beperkt aantal gevallen wordt gezegd welke maatregelen er worden getroffen na de tegenvallende resultaten.