LN zonder Fortuyn scoort nog 16 zetels

Leefbaar Nederland zonder lijsttrekker Fortuyn zou, als er nu verkiezingen werden gehouden, in de Tweede Kamer zestien zetels behalen, terwijl een aparte `Lijst-Fortuyn' daarnaast slechts op vier zetels kan rekenen.

Dat zegt het onderzoeksbureau Interview/NSS in een gisteren in het tv-programma Nova bekend gemaakte opiniepeiling.

Opvallend noemt Interview/NSS het herstel in de peiling van D66, dat thans op acht zetels zou kunnen rekenen. Dat zijn er weliswaar beduidend minder dan de veertien waarover D66 thans in de Kamer beschikt, maar meer dan de zes in de peilingen van de afgelopen weken.

Dat Leefbaar Nederland (zonder Fortuyn) in de peiling beduidend beter uit de bus komt dan een – overigens nog niet officieel bestaande – Lijst-Fortuyn is temeer opmerkelijk daar hetzelfde onderzoeksbureau begin deze week het omgekeerde voorspelde, daags nadat het definitief tot een breuk was gekomen tussen de nieuwe partij Leefbaar Nederland en zijn lijsttrekker Fortuyn. Interview/NSS zei toen dat van de 22 zetels die het bureau een week geleden voorspelde voor Leefbaar Nederland (mét Fortuyn), er tien naar een lijst-Fortuyn zouden gaan en slechts vijf bij Leefbaar Nederland (zonder Fortuyn) zouden blijven.

Het onderzoeksbureau Interview/NSS verklaart dit uit een verschil in methodiek bij de ondervraging van de deelnemers aan de enquête: begin deze week waren slechts diegenen naar hun mening gevraagd, die zich eerder al voor Leefbaar Nederland hadden uitgesproken, maar voor het nu gepubliceerde resultaat alle twaalfhonderd enquêtedeelnemers.

De huidige coalitie van PvdA, VVD en D66 zou, volgens de jongste peiling, over een meerderheid van één zetel in de Tweede Kamer kunnen beschikken, een linkse coalitie van PvdA, CDA en GroenLinks over een meerderheid van 78 van de 150 zetels. Een rechtse coalitie zou uit tenminste vier partijen moeten bestaan.