Kroongetuige wordt vervolgd

Het openbare ministerie in Leeuwarden start een meineedprocedure tegen de 47-jarige Willem Bettink, een van de twee `kroongetuigen' in de Puttense moordzaak.

Bettink verklaarde in 1995 voor het gerechtshof in Arnhem dat hij samen met Gerrit Schuchard door een raam van het boshuisje in Putten had gezien hoe de verdachten Wilco Viets en Herman Du Bois de 23-jarige Christel Ambrosius verkrachtten en vermoordden. Voor het Leeuwarder gerechtshof, dat de zaak na een herzieningsverzoek opnieuw inhoudelijk behandelt, verklaarde hij dinsdag echter dat hij die middag thuis was geweest.

Volgens advocaat-generaal R. van der Velde heeft Bettink of bij het hof in Arnhem of voor het Leeuwarder gerechtshof een valse verklaring afgelegd.

Christel Ambrosius werd op 9 januari 1994 verkracht en gewurgd in het huisje van haar oma in Putten. Du Bois en Viets werden hiervoor in 1995 door het gerechtshof in Arnhem veroordeeld tot tien jaar cel. Zij kwamen vorig jaar op vrije voeten, nadat ze hun straf hadden uitgezeten.

Maandag wordt bekend hoe de drie noordelijke misdaadanalisten, die het dossier van de Puttense zaak op het verzoek van het OM Leeuwarden hebben bestudeerd, het politieonderzoek beoordelen. Volgens Geert Jan Knoops, advocaat van Viets en Du Bois gaat de analyse uit van het beeld wat de politie schetst. ,,In die zin was het rapport voor mij niet verrassend.' Merkwaardig vond de advocaat het dat technisch rechercheur J.A. Kroes gisteren verklaarde dat hij opdracht had gegeven om een tegenover het boshuisje gevonden riem te vernietigen. ,,

De patholoog-anatoom die sectie verrichtte op het lichaam van het slachtoffer, sluit niet uit dat zij met een koord of riem is gewurgd. De riem had dus het moordwapen kunnen zijn. Dan is het raadselachtig dat een rechercheur, die geen expert is op het gebied van wurgsporen, besluit om die riem te vernietigen.'

Bettink zit op dit moment vast in een andere strafzaak, maar zou anders zijn aangehouden, aldus Van der Velde.